Egészség

Kiderült, meg kell-e mosni a csirkét főzés előtt

A legfontosabb a higiénia fenntartása a konyhában

Az a sürgető kérdés, hogy meg kell-e mosni a csirkét, nemcsak a háziasszonyokat, hanem a tudósokat is érdekli – számol be a Sports.kz.

Kiderült, meg kell-e mosni a csirkét főzés előtt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A különböző országok szakemberei hosszú ideje vitatkoznak erről a témáról, és nem tudnak konszenzusra jutni. Egyesek szerint a hús mosása elemi higiéniai követelmény, míg mások szerint a brojlerek mosásának szokása növeli az emésztési zavarok kockázatát – írja a Sports.kz.

Miért nem szabad megmosni a csirkét?

A háziasszonyok arzenáljában sokáig csak egyetlen érv volt a csirkehús mosása ellen. Úgy vélték, hogy miután víz alatt van, a hús kemény lesz és nem olyan ízletes. Nemrégiben azonban az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal brit szakértői egy másik véleményt fogalmaztak meg arról, hogy miért nem szabad a csirkét megmosni. Kutatásuk szerint a mosás nem szabadítja meg a húst a baktériumoktól, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a valószínűségét annak, hogy azok szétszóródnak (aeroszolosodnak) a hasított testben, a mosogatóban és az asztalon.

A kutatók szerint a csirkék víz alatti előkezelése az egész konyhát megfertőzheti a Campylobacter baktériummal, amely az akut fertőző betegséget, a campylobacteriosist okozza. Ennek fő tünetei a hányinger, láz, hányás, hasi fájdalom és az általános mérgezés jelei. A betegség szövődményei gyakran hashártyagyulladás, vakbélgyulladás és más súlyos kórképek, amelyek akár halállal is végződhetnek.

Az a vélemény, hogy a csirkét nem szabad mosni, a Drexel Egyetem amerikai tudósai szerint tartják magukat. Szerintük a kórokozókat még forró vízzel sem mossák le, hanem a mosás közbeni fröccsenések különböző irányokba repülnek, és könnyen elterjednek a paraziták a konyhában. Ha aztán egy darab kenyeret vagy evőeszközt oda teszünk, ahová a fröccsenések csapódnak, az eredmény elég szomorú lehet.

A statisztikák szerint az Egyesült Királyságban évente több mint 200 ezer ember szenved campylobacterben. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 70 állampolgár hal meg a baktérium miatt. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy hagyjuk ki a mosási szakaszt, és a madarat egyszerűen a bőr eltávolításával kezeljük.

Ha még mindig azon töpreng, hogy meg kell-e mosni a csirkét főzés előtt, mentse meg magát a kétségektől, ha az Elementaree szolgáltatás segítségéhez fordul. Itt környezetbarát hozzávalókészleteket rendelhet a gyors otthoni főzéshez. Csak megbízható beszállítókkal dolgozunk együtt. Minden terméket, beleértve a csirkehúst is, laboratóriumban előzetesen teszteltünk, így a megfelelő táplálék tőlünk történő megrendelése teljesen biztonságos az Ön egészsége számára.

A csirke mosása mellett szóló érveket a következőkkel kell alátámasztani

A brit és amerikai tudósok érvei ellenére sok szakértő úgy véli, hogy a csirkét még mindig szükséges megmosni. Ezek közé tartoznak az orosz tudósok. Hangsúlyozzák, hogy a campylobacter nemcsak a csirkehúsokon, hanem más madarak és háziállatok húsán is él. Néha még a tejtermékekben is megtalálhatók, amelyeket nem mindig vetnek alá hőkezelésnek.

Azt is állítják, hogy a baktérium a csirkén kívül és belül is megtalálható, így egy bőreltávolítás nem elég. Ugyanakkor minden termék az értékesítés előtt átesik a szükséges egészségügyi ellenőrzésen, ami gyakorlatilag kizárja a lehetséges fertőzési kockázatokat. Annak érdekében, hogy egyáltalán ne kelljen félni, ajánlott a főzés során ezen felül néhány higiéniai szabályt is betartani:

Ha már nem akar azon gondolkodni, hogy főzés előtt meg kell-e mosni a csirkét, a főzési folyamat során próbálja megakadályozni a keresztszennyeződést. Vagyis a nyers húst tartsa külön a zöldségektől, az ételek vágásához pedig használjon külön deszkát és kést.

Alaposan mosson kezet a csirke vágása után, mivel az asztal, a vágódeszka vagy más tárgyak piszkos ujjakkal való megfogása új megtelepedési helyet adhat a baktériumoknak a konyhában.

Mielőtt húst tálal a családjának, győződjön meg róla, hogy az teljesen átsült. Szúrja át késsel – nem szabad, hogy rózsaszínű darabok legyenek benne, és a levének vérmentesnek kell lennie.

Akár úgy gondolja, hogy a csirkét főzés előtt meg kell mosni, akár nem, mindent, ami kapcsolatba került a nyers hússal - deszkákat, késeket, tálakat, edényeket, munkafelületeket stb. – alaposan el kell mosni főzés után. A mosáshoz mindenképpen forró vizet használjon mosószerrel.

Ami a baktériumok szétfröcskölését illeti a konyhában, sok szakértő szerint ez nagy túlzás. A mosogatás megtagadása azonban ahhoz vezet, hogy nemcsak a campylobacter, hanem sok más baktérium (köztük a szalmonella), valamint a csirkeürülék maradványai is a sütőedényen maradnak. Ez különösen igaz a meleg évszakban, amikor a legnagyobb a fertőzések száma.

Tehát, hogy a csirkét főzés előtt megmossuk-e vagy sem, az csak rajtunk múlik. A legfontosabb a higiénia fenntartása a konyhában, a hús minőségi hőkezelésének elvégzése, és mindig emlékezzen arra, hogy a tisztaság az egészség kulcsa.

Kapcsolódó írásaink