Egészség

Kiderült, biztonságos-e dobozból inni

Az eredmény megdöbbentő

Újabb érdekes kísérlettel jelentkezett a TikTok kedvenc növényorvosa, Gyuris Rita. Sokan szívesen kortyolnak bele a dobozos üdítőjükbe; de ez mennyire higiénikus? A növényorvos elárulja. Baktériumok szép számmal vannak jelen rajta, az biztos – írja a Borsonline.

Kiderült, biztonságos-e dobozból inni
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

„Nézzük meg, hogy a dobozos italok száján konkrétan milyen baktériumokat találunk” – kezdte TikTok videójában Rita – számol be a Borsonline.

„A három különböző italt három különböző boltban vettem. Egy kisboltban, szupermarketben és egy trafikban. A kísérlet szempontjából jelenleg nem releváns, hogy melyiket hol vásároltam és hogy milyen fajta innivalók ezek. Az a lényeg, hogy miket tenyésztünk ki róla.”

Rita mintát vett mind a három dobozos üdítő szájáról, majd speciális táptalajra, úgynevezett agar lemezekre helyezte. Három nap után megnézte az eredményt.

Úgy látszik, hogy akad rajtuk baktérium bőven.

Rita pontosan megállapította, hogy milyen fajta baktériumok találhatók az üdítőkön.

„Minden kolóniából mintát vettünk és egy speciális fémlapra helyeztük” – magyarázta. A mintákat egy speciális szerkezetbe helyezték. Négy nemzettségbe tartozó baktériumokat figyeltek meg: a Micrococcus luteust, a Staphylococcus hominist a Paracoccus yeei és a Niallia taxit.

A baktériumok emberi kézről kerülhettek a dobozokra

Az említett baktériumok nem kórokozók, nincs megbetegítő képességük, amúgy is jelen vannak a környezetben. Leginkább az emberi bőrön találhatók meg, tehát rajta vannak a kezünkön. Mivel az árukat általában kézzel pakolják ki, ezért teljesen logikus, hogy ezen ott vannak rajta – mondta a szakember, aki hangsúlyozta: olyan baktériumokat nem tenyésztettek ki, amik veszélyesek lennének ránk vagy a környezetünkre.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink