Egészség
Veszélyes lehet a fagyasztott zöldség
Ezeket a szabályokat kevesen ismerik

Vannak, akik nem főzik meg a fagyasztott zöldségeket, hanem például turmixgépbe dobják, hogy turmixot vagy gyümölcslevet készítsenek. Gyakran az emberek nem követik a csomagoláson található utasításokat, amikor fagyasztott zöldségekkel főznek, és nem veszik észre, hogy azok baktériumokkal fertőzöttek lehetnek – írja a Sports.kz.
Janet Bafer, az Élelmiszer-biztonsági Intézet vezető menedzsere elmondta, hogy a fagyasztott zöldségek ugyanolyanok, mint bármely más nyers termék – mindig fennáll a kórokozókkal való szennyeződés lehetősége.
A fagyasztott zöldségekben időnként előfordulhat listeria monocytogenes baktérium okozza a listeriózis nevű bakteriális betegséget, amelynek két típusa van, a bélrendszeri és az invazív.
A bélrendszeri listeriózis gyakran okoz hasmenést és hányást, míg az invazív forma influenzaszerű tünetekhez, zavartsághoz, görcsrohamokhoz és akár halálhoz is vezethet.
Buffer hangsúlyozta, hogy a fagyasztás nem pusztítja el a mikrobákat az élelmiszerekben, köztük a hepatitis A-t és a norovírust sem. Csak egyszerűen korlátozza a baktériumok növekedését.
Azoknál, akik nyersen eszik a fagyasztott zöldségeket, nagyobb a megbetegedés kockázata.
Hogyan főzzük meg a fagyasztott zöldségeket?
Nagyon fontos, hogy kövesse a fagyasztott zöldségek főzésére vonatkozó utasításokat. A csomagoláson gyakran szerepelnek élelmiszer-biztonsági információk, amelyek szerint a zöldségeket magas hőmérsékleten kell főzni. Ezen utasítások betartása csökkenti a megbetegedés kockázatát.
Fontos tudni, hogy a fagyasztott zöldségek nem fogyasztásra kész élelmiszerek. Fogyasztásuk előtt további feldolgozásra van szükség.