Egészség

Veszélyes lehet a fagyasztott zöldség

Ezeket a szabályokat kevesen ismerik

Sokan helytelenül használják a fagyasztott zöldségeket, és ezzel veszélynek teszik ki a szervezetüket. Kifejezetten nem szabad nyersen fogyasztani őket, és ennek fontos magyarázata van – számol be a Sports.kz.

Veszélyes lehet a fagyasztott zöldség
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/VOISIN

Vannak, akik nem főzik meg a fagyasztott zöldségeket, hanem például turmixgépbe dobják, hogy turmixot vagy gyümölcslevet készítsenek. Gyakran az emberek nem követik a csomagoláson található utasításokat, amikor fagyasztott zöldségekkel főznek, és nem veszik észre, hogy azok baktériumokkal fertőzöttek lehetnek – írja a Sports.kz.

Janet Bafer, az Élelmiszer-biztonsági Intézet vezető menedzsere elmondta, hogy a fagyasztott zöldségek ugyanolyanok, mint bármely más nyers termék – mindig fennáll a kórokozókkal való szennyeződés lehetősége.

A fagyasztott zöldségekben időnként előfordulhat listeria monocytogenes baktérium okozza a listeriózis nevű bakteriális betegséget, amelynek két típusa van, a bélrendszeri és az invazív.

A bélrendszeri listeriózis gyakran okoz hasmenést és hányást, míg az invazív forma influenzaszerű tünetekhez, zavartsághoz, görcsrohamokhoz és akár halálhoz is vezethet.

Buffer hangsúlyozta, hogy a fagyasztás nem pusztítja el a mikrobákat az élelmiszerekben, köztük a hepatitis A-t és a norovírust sem. Csak egyszerűen korlátozza a baktériumok növekedését.

Azoknál, akik nyersen eszik a fagyasztott zöldségeket, nagyobb a megbetegedés kockázata.

Hogyan főzzük meg a fagyasztott zöldségeket?

Nagyon fontos, hogy kövesse a fagyasztott zöldségek főzésére vonatkozó utasításokat. A csomagoláson gyakran szerepelnek élelmiszer-biztonsági információk, amelyek szerint a zöldségeket magas hőmérsékleten kell főzni. Ezen utasítások betartása csökkenti a megbetegedés kockázatát.

Fontos tudni, hogy a fagyasztott zöldségek nem fogyasztásra kész élelmiszerek. Fogyasztásuk előtt további feldolgozásra van szükség.

Kapcsolódó írásaink