Egészség
Csodaital, ami csökkenti a gyulladást
Édesítőszer nélkül igyuk, remek a hatása

A Montmorency cseresznye, más néven francia cseresznye, Amerikában a legnépszerűbb, de Európában és Kanadában is termő cseresznyefajta. Az élénkpiros Amarelle fajtához tartozik, nevét a Párizs melletti Montmorency francia völgyről kapta.
Ízében elég fanyar, ez a fajta különbözik az édes cseresznyétől. Legtöbbször szárítva, fagyasztva vagy gyümölcslé formájában kapható. Ha a cseresznyelé egészségre gyakorolt előnyeit akarjuk élvezni, akkor mindenképpen olyan gyümölcslevet válasszunk, amelyik nem édesített.
Előnyök
A cseresznye leve a tápanyagok erőműve. Az USDA szerint egy 200 ml-es adag 91 kalóriát, 35 gramm szénhidrátot és a napi érték következő százalékát biztosítja:
Réz: 12 százalék
Kálium: 8 százalék
Mangán: 7 százalék
Magnézium 7 százalék
Vas: 6 százalék
A-vitamin: 6 százalék
Ez a tápanyagprofil teszi lehetővé, hogy a fanyar cseresznye leve a következő állítólagos egészségügyi előnyöket nyújtsa:
1. Jobb alvás elősegítése
A cseresznyelé egy-két csapást ad a melatoninból és a triptofánból, olyan összetevőkből, amelyek köztudottan álomba ringatnak. Ha álmatlanságban szenvedünk, vagy gyakran ébredünk fáradtan, érdemes megfontolni, hogy lefekvés előtt következetesen igyunk gyümölcslevet.
Egy 2018-as kísérleti tanulmányban, amelyben a fanyar cseresznyelevet álmatlanság kezelésére használták, az álmatlanságban szenvedő alanyok többsége 84 perccel növelte az alvási időt. A gyümölcslé fogyasztása szintén segíthet a jobb alvásminőségben, különösen, ha este, alvást támogató ételekből álló étkezés után fogyasztjuk.
2. Enyhíti a köszvényt
A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, amely akkor jelentkezik, amikor a szervezetben felhalmozódik a húgysav. Az Arthritis Foundation szerint „2019-ben hat tanulmány áttekintése szerint a fanyar gyümölcslé jelentősen csökkentette a húgysavszintet”. Más kutatások azt találták, hogy a fanyar cseresznye enyhítheti az ízületi fájdalmakat az osteoarthritisben szenvedőknél, azok számára, akik természetes megoldást keresnek az ízületi gyulladásra.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatások viszonylag csekélyek, és az orvosszakértők nem javasolják, hogy „akut köszvényes rohamok” esetén csak a fanyar cseresznyelevekre támaszkodjanak.
3. Enyhíti a fájdalmat
Sok sportoló iszik fanyar gyümölcslét, hogy segítse a teljesítményt, valamint gyorsítsa az izmok regenerálódását és enyhítse a fájdalmat, de ez tényleg működik? A Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmány a hosszútávfutás utáni fájdalomcsökkentést vizsgálta. Azok a résztvevők, akik a verseny előtt 7 napon keresztül naponta kétszer fogyasztottak fanyar gyümölcslét, arról számoltak be, hogy a verseny után kevésbé fokozódott a fájdalmuk, mint a placebocsoportnak, és a jövőben szívesebben fogyasztották az italt. A kutatók ezt az eredményt a cseresznye természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns képességének tulajdonították, amely szerintük segíthet megvédeni az izmokat a károsodástól és a fájdalomtól.
4. Fokozza az agyműködést és a memóriát
A fizikai test javítása mellett a fanyar cseresznye leve az elmét is erősítheti. Egy 2019-es klinikai vizsgálatban, amelyet a Cherry Marketing Institute finanszírozott, a kutatók megállapították, hogy azok az idősebb felnőttek, akik 12 héten keresztül minden nap itták a gyümölcslevet, javulást mutattak a kognitív funkciókban (beleértve a minták felismerését célzó vizuális memóriateszteken nyújtott teljesítményt). A lehetséges jótékony hatásokat a fanyar cseresznyében található polifenoloknak, antociánoknak és melaninoknak tulajdonították. Ezek a bioaktív vegyületek csökkenthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek részben hozzájárulhatnak a degeneratív agyi rendellenességekhez, például az Alzheimer- és a Parkinson-kórhoz. „A hatások a fanyar cseresznye potenciális vérnyomáscsökkentő hatásával is összefügghetnek” – vélekedett a kutatás vezetője – mivel a vérnyomás befolyásolhatja az agyba jutó véráramlást.
5. Alacsonyabb vérnyomás
A cseresznyelé egyike a sok magas káliumtartalmú ételnek, amelyről vizsgálatok kimutatták, hogy segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek egészséges tartományban tartani azt, és csökkentheti a stroke kockázatát. A csökkenés azonban nem drasztikus, és a gyümölcslé nem tekinthető az orvos által felírt, magas vérnyomás elleni gyógyszeres kezelés helyettesítésének.
6. Csökkenti a gyulladást
Hallott a „szivárványevés” előnyeiről? Ami a fanyar cseresznye levének élénkpiros színét adja, azok az antociánok. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a polifenolok ugyanúgy képesek a szöveti gyulladások ellen küzdeni, mint az olyan gyógyszerek, mint az ibuprofen.
7. Erősíti az immunrendszert
Az antioxidánsok, az A-vitamin és a C-vitamin hármasa a fanyar gyümölcslében javíthatja az immunrendszer egészségét.
8. Csökkenti a rák kockázatát
Mivel tele van antioxidánsokkal, amelyek szerepet játszanak az oxidatív stressz és a gyulladás minimalizálásában, a fanyar cseresznye leve potenciálisan csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint a rák. Egy 2003-ban közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy a fanyar cseresznyében található antociánok miként képesek gátolni a daganatképződést egerekben, és hogyan csökkentik az emberi vastagbélrákos sejtek szaporodását. Azonban több, embereken végzett kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezeket az eredményeket megerősítsék.
9. A fogyás elősegítése
Bár embereken még több kutatást kell végezni, a fanyar cseresznyelé gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segíthet leadni néhány kilót. Egy 2008-ban publikált tanulmány szerint a fanyar cseresznyével etetett patkányoknak kevesebb hasi zsírjuk volt, mint a tipikusabb nyugati étrenden élőknek. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy egy nemrégiben készült tanulmány szerint a 100 százalékos gyümölcslé összefügg a súlygyarapodással. Egy alacsonyabb kalóriatartalmú ital alternatívájaként adhatunk egy fröccsnyi meggylevet egy kis sima szénsavas vízhez jéggel és egy lime-kockával együtt.
10. Javítja a látást
Sok tanulmány hangoztatja a sárgarépa egészségre gyakorolt hatását, de a fanyar cseresznyét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy kutatás szerint a glaukómás betegek jobb látásról és a tünetek csökkenéséről számoltak be, miután antociánokat szedtek, egy olyan vegyületet, amely a fanyar cseresznye levében található.
Mennyi cseresznyelevet kell inni?
Az idézett tanulmányok résztvevői közül sokan napi 2-3 decivel ittak a gyümölcsléből. Ez az adag a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható.
Új gyógymódok kipróbálása előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy azok nem befolyásolják az általunk szedett gyógyszereket, például a vérhígítót, vagy nem befolyásolják bármilyen módon hátrányosan az egészséget.