Egészség

Ilyen a jó savanyúkáposzta

Az immunrendszert is erősíti

Eleonora Ovchinnikova táplálkozási szakértő elmondta, hogyan válasszunk savanyú káposztát – írta meg az M24.ru.

Ilyen a jó savanyúkáposzta
Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali, nyersen fogyasztásra is alkalmas
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A szakértő szerint ne válasszunk olyan savanyú káposztát, amelyik ecettel, cukorral, tartósítószerekkel, például nátrium-benzoáttal, ízfokozókkal vagy aromákkal van tele. Lehetőség szerint készítsük el a saját verziónkat. A savanyú káposzta fejes káposztából készül, az erjesztést sóval vagy sós vízzel és kovásszal végzik, a folyamat tíz–kilencven napig tart.

A táplálkozási szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a megfelelő savanyú káposzta színe világossárga vagy aranysárga lehet. A káposztaszálak ropogósak legyenek, ne ragadjanak össze, ne legyenek puhák.

Van benne bőven nátrium, C-vitamin , K-vitamin, vas, mangán, B6-vitamin, folsav és réz is. A savanyítás során – az erjesztés miatt – probiotikus hatásúvá válik, ezáltal jótékonyan hat az emésztésre.

Kapcsolódó írásaink