Egészség
Tea, amely megőrzi a memóriát
Javítja a kognitív funkciókat

A tudósok szerint minden fajtának megvannak a maga egészségügyi előnyei. A szakértők azonban a zöld teát ajánlják napi fogyasztásra. Csökkenti a vércukorszintet, megelőzve a cukorbetegség kialakulását. Az is bizonyított, hogy az ital növeli az inzulinérzékenységet, így a hasnyálmirigy által termelt hormon hatékonyabban tudja fenntartani a normál vércukorszintet.
A japán Kanazawa Egyetem szakemberei tanulmányukban a zöld tea egy másik hasznos tulajdonságát is felfedezték: védi az agyat idős korban. Korábban a szakértők azt állították, hogy javítja a kognitív funkciókat, megőrzi a memóriát, a figyelmet és a koncentrációt. A japán kutatók azonban úgy döntöttek, hogy részletesebben tanulmányozzák ezt a kérdést, 65 év feletti emberekre összpontosítva.
A kísérletben több mint 8000 65 éves és idősebb ember vett részt. A résztvevők adatokat szolgáltattak a napi zöldtea- és kávéfogyasztásukról – speciális kérdőívek kitöltésére kérték őket, amelyekben az emberek a táplálkozási szokásaikról beszéltek.
Ezenkívül minden önkéntes MRI-agyvizsgálatnak vetette alá magát. Ez segített a tudósoknak felmérni a szerv térfogatát, annak esetleges változásait, valamint aktivitását. Az adatok elemzésekor a szakértők kiigazításokat végeztek a rossz szokások, az anamnézis és más tényezők miatt.
Az eredmények azt mutatták: a zöld tea megőrizi az agy egészségét. Azoknak az embereknek, akik naponta legalább három csészével fogyasztottak, kevesebb fehérállományi elváltozásuk volt azokhoz képest, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem ittak.
Az egész tanulmányból a szakértők egy fontos következtetést vonnak le: a zöld teát be kell iktatni a napi étrendbe. Optimális, ha 600 milliliternyit, azaz körülbelül háromcsészényit iszunk naponta.
Ugyanakkor a tudósok megjegyzik, hogy hasznos lehet mind a fiatalok, mind az idősek számára. A zöld tea kedvezően hat az agy egészségére, véd a demencia ellen, és általában véve segít abban, hogy jobban érezzük magunkat.