Egészség

Ezért lehet megbetegedni a szusitól

„A fertőzés évekig tarthat”

Egyre gyakoribbak a tekercsekből és szusiból származó mérgezéses esetek. A termékek tárolására és elkészítésére vonatkozó egészségügyi normák be nem tartása miatt egy ízletes snack kellemetlen és néha veszélyes betegségek okozójává válhat – írja a vm.ru.

Ezért lehet megbetegedni a szusitól
A szusi a közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Gilles Darque

A rossz minőségű tekercsek és a szusi miatt az alábbi betegségeket lehet elkapni:

  • mindenféle bélfertőzést;
  • staphylococcusok által okozott gennyes bőrbetegségek;
  • hepatitis A (fertőző természetű májgyulladás);
  • ritkábban – botulizmus (ha a tekercsek és a szusi tárolásának körülményei sérültek);
  • paraziták.

Egyes halfajok parazitákkal fertőzöttek lehetnek, és átadhatják azokat az embernek. Nagyobb mértékben a parazitákat a folyami halak hordozhatják, ritkábban a tengeri és a vörös halak. Mert ha nem tartják be e halak beszerzésének, tárolásának higiéniai szabályait, egyesek hamis dokumentumokat használnak, akkor paraziták forrásává válhat – magyarázta a fertőző betegségekkel foglalkozó szakember.

Ilyen „hívatlan vendégek” lehetnek az apró férgek, amelyeket meglehetősen nehéz diagnosztizálni. Ezek megtelepednek az epehólyagban, és epehólyaggyulladást okoznak.

Nehéz diagnosztizálni őket, mert az orvosok általában parazitapetéket keresnek, de ebben az esetben nem lehet azonosítani őket. A fertőzés pedig évekig is eltarthat – mondta a szakértő.

Kapcsolódó írásaink