Egészség
Agresszív daganattípus ellen nyújthat védelmet ez a kálciumban gazdag ital
Mindenekelőtt fontos részt venni a szűrővizsgálatokon

Napi egy pohár tej csökkentheti a nőknél a vastagbélrák kockázatát – foglalta össze az Oxfordi Egyetem kutatásának legújabb eredményeit a Health – írja a hazipatika.com.
A kalcium a lényeg
A vastagbélrák, a vastag- vagy végbélben növekvő rosszindulatú daganat a negyedik vezető halálozási ok a nők körében, ráadásul a betegség egyre gyakoribb a 65 év alattiak között. Az új tanulmány összefüggést mutatott ki a napi 300 milligramm kalcium élelmiszerből történő bevitele – ez a mennyiség nagyjából egy pohár tejben található meg – és a nők vastagbélrák kockázatának 17 százalékos csökkenése között.
Egyelőre nem tudjuk, hogy a kalciumkiegészítőknek ugyanolyan hatásuk lenne-e, mint amilyennek az élelmiszerekből származó kalcium tűnik – mondta el a portálnak Keren Papier, a kutatás vezetője.
A táplálkozás és a vastagbélrák közötti kapcsolatról valaha végzett legnagyobb egyedi vizsgálatban Papier és csapata több mint 540 ezer brit nő táplálkozási szokásait vizsgálta. A kutatócsapat három-ötévente, átlagosan 16 éven keresztül minden nőt megkérdezett az életmódjáról. Azt vizsgálták, hogy 97 táplálkozási tényező – beleértve a vörös hús- és tejtermékfogyasztást – befolyásolta-e a vastagbélrák kockázatát. A vizsgálat végére mintegy 12 ezren betegedtek meg vastagbélrákban.
A kutatók az eredmények összesítésekor megállapították, hogy minden további napi 300 milligramm ételekből és italokból származó kalcium 17 százalékos csökkenéssel járt a vastagbélrák kockázatában. Bár egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kalcium védelmet nyújthat a vastagbélrákkal szemben, a szakértők szerint a kulcs az általános egészséges táplálkozás. Nemcsak egy tényező, hanem több is növeli vagy csökkenti ugyanis a kockázatot. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az egészséges, alkoholban, cukorban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben szegény, azonban rostokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és zöldségekben gazdag étrend jelentősen csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
Mindemellett a legjobb dolog, amit valaki tehet a rák ellen, hogy leszokik a dohányzásról, megőrzi egészséges testsúlyát, és részt vesz a szűrővizsgálatokon, ha van rá lehetőség – fogalmaz a kutatás vezetője.