Egészség
Árthat a spenót, ha így fogyasztjuk
Fontos betartani néhány szabályt

Nyersen azért érdemes fogyasztani a spenótot, mert a főzéskor a hő hatására értékes tápanyagok veszhetnek el belőle. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a spenót nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz. Ez egy széntartalmú, organikus sav, amely gátolja a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását az emésztőrendszerben. Emellett az oxálsav kalciumsója vízben oldhatatlan, ezért felhalmozódva hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, tehát vese- vagy epebetegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük a nyersen bevitt spenót mennyiségére.
A spenót ezenkívül nitrátot is tartalmaz, amely elsősorban a szárában koncentrálódik. A nitrát a szervezetben nitritté alakulhat, amelyből daganatképző vegyületek, nitrózaminok keletkezhetnek. Jó hír, hogy az a növény, amelyik több fényt kap, kevesebb nitrátot tartalmaz, így a tavasszal, nyáron a szabadban termesztett zöldség jobb választás lehet. Figyelemre méltó tény, hogy a tárolás ideje alatt a nitrátszint növekszik a spenótban, ezért tartsuk hűtőszekrényben, és minél előbb fogyasszuk el.
Ha főzve fogyasztjuk, az teljesen kockázatmentes, azzal viszont érdemes számolni, hogy a levelek összeesnek. Ennek hátterében a zöldség rendkívül magas víztartalma áll. A spenótnak ugyanis több mint kilencven százaléka víz. Mivel a hő hatására szinte az összes víz elpárolog a levelekből, ezért sokkal kevesebb spenót marad a végére, mint amikor elkezdtük az étel elkészítését.