Egészség

Árthat a spenót, ha így fogyasztjuk

Fontos betartani néhány szabályt

A spenót az egyik legegészségesebb zöldségféle, például kitűnő vasforrásként tartják számon. Rendszeres fogyasztását javasolják a szakértők – írja a Mindmegette.hu.

Árthat a spenót, ha így fogyasztjuk
A spenót B-vitaminokat, folsavat és magnéziumot is tartalmaz
Fotó: AFP/Science Photo Library/News/Caia Image/Sam Edwards

Nyersen azért érdemes fogyasztani a spenótot, mert a főzéskor a hő hatására értékes tápanyagok veszhetnek el belőle. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a spenót nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz. Ez egy széntartalmú, organikus sav, amely gátolja a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását az emésztőrendszerben. Emellett az oxálsav kalciumsója vízben oldhatatlan, ezért felhalmozódva hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, tehát vese- vagy epebetegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük a nyersen bevitt spenót mennyiségére.

A spenót ezenkívül nitrátot is tartalmaz, amely elsősorban a szárában koncentrálódik. A nitrát a szervezetben nitritté alakulhat, amelyből daganatképző vegyületek, nitrózaminok keletkezhetnek. Jó hír, hogy az a növény, amelyik több fényt kap, kevesebb nitrátot tartalmaz, így a tavasszal, nyáron a szabadban termesztett zöldség jobb választás lehet. Figyelemre méltó tény, hogy a tárolás ideje alatt a nitrátszint növekszik a spenótban, ezért tartsuk hűtőszekrényben, és minél előbb fogyasszuk el.

Ha főzve fogyasztjuk, az teljesen kockázatmentes, azzal viszont érdemes számolni, hogy a levelek összeesnek. Ennek hátterében a zöldség rendkívül magas víztartalma áll. A spenótnak ugyanis több mint kilencven százaléka víz. Mivel a hő hatására szinte az összes víz elpárolog a levelekből, ezért sokkal kevesebb spenót marad a végére, mint amikor elkezdtük az étel elkészítését.

Kapcsolódó írásaink