Egészség

Megvakult egy kisfiú a finomított ételek miatt

Az orvos a felelőtlen és elfoglalt szülőket okolja

Egy nyolcéves maláj kisfiú megvakult, mert az étrendjének nagy részét képező ételekből kimaradt egy elengedhetetlen alapanyag – írja az Unilad cikke nyomán a Borsonline.

Megvakult egy kisfiú a finomított ételek miatt
A feldolgozott élelmiszerekből hiányzik például az A-vitamin. Meg is vakulhat, aki csak ezeken él
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Dr. Erna Nadia a közösségi médiában mesélte el a történteket a szülők okulására.

Az iskolai tanórán békésen üldögélő másodikos diák jelezte a tanárának, hogy nem lát semmit. Az egészen megdöbbent, a gyerekeken kitört a pánik.

A tanár felhívta a diák szüleit, és a fiút rögtön kórházba szállították. A gyermek teljesen megvakult, a vizsgálatok pedig később feltárták a látásvesztés okát, amit az A-vitamin-hiányaként azonosítottak.

Az orvos kifejtette, hogy a gyermek étrendje csak feldolgozott élelmiszerekből állt, úgy mint csirkefalatok, kolbász és sütemények, de a valódi tápanyagok hiányoztak.

A Cleveland Clinic az A-vitamin hiányával kapcsolatban egy írást osztott meg:

Az A-vitamin hiánya látásvesztést és vakságot okozhat. Szövődményekhez is vezethet a bőrben, szívben, tüdőben, szövetekben és az immunrendszerben. A szemnek szüksége van A-vitaminra, hogy nedvességet termeljen, hogy a szaruhártya megfelelően kenve maradjon. Ha a szaruhártya túlságosan kiszárad, megsérülhet, ami vaksághoz vezethet.

A történetet megosztó orvos megjegyezte: „Amikor a barátom megosztotta ezt a történetet, dühös lettem. Mi értelme van így szülőnek lenni?

De egy idő után, amikor olyan életeket látok, amelyeket azért fogyasztanak az emberek, mert mindig elfoglaltak, hogy mindenük meglegyen, sajnálom őket.

Anyaként, ha nem tudunk főzni, az mindig azért van, mert elfoglaltak vagyunk, de igyekszünk megfelelő ételt vásárolni, ami jó minőségű.

Az orvos megjegyezte, hogy nem azért osztja meg a történetet, hogy „bárkit is elítéljen”, hanem „emlékeztetőül” még saját magának, mert ő sem „főz mindennap”.

Az elegendő A-vitamin bevitele érdekében, mint az orvos írja, a Cleveland Clinic azt tanácsolja, hogy együnk zöld zöldségeket, például brokkolit, narancssárga és sárga gyümölcsök és zöldségek, máj, marhahús és csirke, lazac, tojás és tejtermékek mellett.

És ha szükséges, mindig szedhetünk étrendkiegészítőket is.

Kapcsolódó írásaink

A forró fürdő titkai

ĀCsökken az izomfájdalom, fokozódik az izomfehérje szintézis és beindul a regenerálódás