Egészség
Fokozza a termékenységet
A veszélyeivel senki nem számol

Az L-karnitin egy aminosavszármazék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Legfontosabb szerepét a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében igazolták, ezért az elraktározott zsírokból a szervezet több energiához jut, javul az állóképesség, később jelentkezik a fáradtság.
Az L-karnitin előnyei
- fokozza az izmok erőnlétét, a sportolók teljesítményét;
- hatékony az izomláz csökkentésében;
- csökkenti a testzsír mennyiségét;
- hozzájárul az egészséges szívműködéshez;
- fokozza a termékenységet a férfiaknál;
- késlelteti a sejtek öregedési folyamatát;
- jótékony hatású az öregkori demenciában;
- csökkenti a perifériás érbetegség tüneteit.
Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet. Ezenkívül az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel, valamint az idős korral is együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje.
Az L-karnitin veszélyei
Testösszetételre gyakorolt jótékony hatása nem igazolt, háromgrammos vagy ezt a mennyiséget meghaladó étrendkiegészítés esetében pedig gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokkal lehet számolni (hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés). Nagy mennyiségű L-karnitin-fogyasztás halszagot is eredményezhet. Fontos tudni, hogy mozgás és megfelelő étrend hiányában az L-karnitin sem fogja leolvasztani a kilókat.