Egészség

Fokozza a termékenységet

A veszélyeivel senki nem számol

Az L-karnitin egy olyan aminosav, amely a zsírsavak transzportjában játszik fontos szerepet – írta meg a hazipatika.com.

Fokozza a termékenységet
Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin-szintjének csökkenéséhez vezethet
Fotó: Science Photo Library via AFP/D2M/David Munns

Az L-karnitin egy aminosavszármazék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Legfontosabb szerepét a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében igazolták, ezért az elraktározott zsírokból a szervezet több energiához jut, javul az állóképesség, később jelentkezik a fáradtság.

Az L-karnitin előnyei

  • fokozza az izmok erőnlétét, a sportolók teljesítményét;
  • hatékony az izomláz csökkentésében;
  • csökkenti a testzsír mennyiségét;
  • hozzájárul az egészséges szívműködéshez;
  • fokozza a termékenységet a férfiaknál;
  • késlelteti a sejtek öregedési folyamatát;
  • jótékony hatású az öregkori demenciában;
  • csökkenti a perifériás érbetegség tüneteit.

Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet. Ezenkívül az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel, valamint az idős korral is együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje.

Az L-karnitin veszélyei

Testösszetételre gyakorolt jótékony hatása nem igazolt, háromgrammos vagy ezt a mennyiséget meghaladó étrendkiegészítés esetében pedig gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokkal lehet számolni (hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés). Nagy mennyiségű L-karnitin-fogyasztás halszagot is eredményezhet. Fontos tudni, hogy mozgás és megfelelő étrend hiányában az L-karnitin sem fogja leolvasztani a kilókat.

Kapcsolódó írásaink