Egészség

Megnevezték a legegészségesebb és legveszélyesebb alkoholokat

Azok számára, akik nem akarnak teljesen lemondani az alkoholos italok fogyasztásáról, a neves táplálkozási szakértő, Daryl Joffre megosztotta ajánlásait a legjobb és legveszélyesebb italokról az általános egészség érdekében. Melyik ital nem okoz nagy kárt, és melyiktől érdemes távol tartani magunkat – írta meg a sports.kz a New York Postra hivatkozva.

Megnevezték a legegészségesebb és legveszélyesebb alkoholokat
A gin alapkövének számító borókabogyó magas antioxidáns tartalmának köszönhetően öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Joffre elmondta, hogy a gin a kedvenc választása az egészséges italokhoz. Kifejtette, hogy a borókakivonat a legkevésbé savas lúg, amelynek pH-ja 7, így közelebb áll a semlegeshez, mint a savasabb italok, például a bor vagy a sör, amelyek átlagos pH-értéke 3-4.

„Ez a magas pH-érték kíméletesebbé teszi a feldolgozást a gyomornak, és kevésbé valószínű, hogy felborítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát” – fogalmazott a szakember.

„Ezenkívül a gin nem tartalmaz cukrot, „ami kritikus fontosságú a vércukorszint-emelkedések káros hatásainak elkerüléséhez és a gyulladás minimalizálásához.”

Nem szabad azonban gin alapú koktélokat inni, mert az adalékanyagok általában magas cukortartalmúak és magas kalóriatartalmúak.

De miért előnyös a gin?

A kutatások azt mutatják, hogy a gin alapkövének számító borókabogyó magas antioxidáns tartalmának köszönhetően öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezek az antioxidánsok nem csak erősítik a sejteket, hanem javítják a véráramlást és segítenek eltávolítani a méreganyagokat a belekből, támogatva az általános emésztést. A híres táplálkozási szakértő szerint a borókabogyóban lévő gyulladáscsökkentő vegyületekről is ismert, hogy küzdenek az oxidatív stresszel és javítják a bőr egészségét.

Melyik a legártalmasabb alkohol?

Van azonban egy rossz hír a sör szerelmeseinek. Az orvos szerint a sör a legrosszabb választás ivásra. Ettől az alkoholtól a fogyasztója reggelente súlyosan másnapos lesz.

„A sör magas savasságot, glutént, cukrot és fermentációs melléktermékeket egyesít, így emésztési és anyagcsere-katasztrófává válik” – mondta.

A sör erjesztett gabonákból, például árpából, búzából és kukoricából készül. Sok ilyen gabona glutént tartalmaz, amely a gyulladások forrása, irritálja a gyomrot és a bélrendszert.

A sör extra megterhelést jelent a májra

A gluténérzékenyek számára a sör gyengíti a bélnyálkahártyát, és idővel szisztémás gyulladást okoz, amely számos krónikus betegséggel jár. A sörfőzési folyamat során rokon vegyületek, az erjedés kémiai melléktermékei is maradnak, amelyek súlyosbítják a másnaposságot, és extra megterhelést jelentenek a májra.

A sör gyakran tartalmaz tartósítószereket és adalékanyagokat, amelyek tovább fokozzák a gyulladást, megzavarják a bélrendszer egészségét, és másnap rosszabbul érzi magát.

Kapcsolódó írásaink