Egészség

Mégsem olyan egészséges az étcsokoládé?

Álmatlanságot és gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat

Alena Kapustina táplálkozási szakértő szerint a számos pozitív hatása mellett fontos szem előtt tartani az étcsokoládé fogyasztásának negatív következményeit – írta meg az iz.ru.

Mégsem olyan egészséges az étcsokoládé?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Foodcollection/Mood4Food/Jean-Christophe Riou

A szakember ismertette, hogy az étcsokoládé természetes termék, a kakaóbab darálásával és a kakaóvaj eltávolításával nyerik. Kevesebb cukrot és több kakaót tartalmaz, ellentétben a tejcsokoládéval. Az orvos az élelmiszer jótékony hatásaként a hangulatjavító, vérnyomáscsökkentő és az immunrendszert erősítő tulajdonságait említette.

Alena Kapustina mindeközben arra figyelmeztetett, egyesek allergiásak lehetnek a csokoládéra, ami gégeduzzanat, viszketés, sőt anafilaxiás sokk formájában is megnyilvánulhat. Az étcsokoládé emésztési problémákat okozhat, különösen az irritábilis bél szindrómában vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél. A készítményben lévő cukor és kakaó fogszuvasodás kialakulásához is vezethet.

Kapustina azt is elmondta, hogy az étcsokoládé kis mennyiségű koffeint tartalmaz, ami egyes embereknél álmatlanságot, szorongást és szívdobogásérzést okozhat. Egyes gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, ami nem kívánt mellékhatásokat okozhat.

Minél több kakaó van a csokoládéban, annál egészségesebb. Érdemes keserűt vagy sötétet választani.

Októberben Tim Spector brit táplálkozási szakértő azt mondta, hogy az étcsokoládé napi fogyasztása segít megvédeni a szervezetet a cukorbetegségtől, a bélráktól és más betegségektől. Ezenkívül a kakaóbab, amely az étcsokoládé részét képezi, polifenolokban gazdag – olyan szerves vegyületekben, amelyek antioxidáns hatásúak – írja a pravda.ru.

Anna Belousova táplálkozási szakértő szerint ha valaki túlsúlyos, naponta legfeljebb egy tábla csokoládé hatodát eheti meg.

Kapcsolódó írásaink

A jó csokoládé titkai

ĀA jobb minőségű csokoládék általában nádcukrot tartalmaznak, amelynek sokkal lágyabb az íze, mint a kristálycukornak