Egészség

Rákot és agykárosodást okozhat

Mérsékelt vagy alacsony dózisban is káros

A The Lancet Public Health című folyóiratban megjelent közlemény szerint: „Az alkohol mérgező, pszichoaktív és függőséget okozó anyag, amelyet a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség már évtizedekkel ezelőtt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagnak minősített” – írta a ferra.ru.

Rákot és agykárosodást okozhat
Kikapcsolódáskor sem kell mindig alkohol tartalmú koktélokat fogyasztani
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

A közlemény szerint „az alkohol a rákkeltő anyagok közé tartozik. Ezért egyszerűen nincs olyan alkoholmennyiség, amely biztonságos lenne az egészségre nézve.

A túlzott alkoholfogyasztás számos egészségügyi következménnyel jár: károsítja a májat, a szívet és a pszichét, valamint növeli a rák kockázatát. A WHO szerint azonban az alkohol még kis dózisban is rossz ötlet.

Egyébként már heti egy adag alkohol is növeli a rák kialakulásának valószínűségét. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek szerint már napi egy italnál kevesebb fogyasztása is növeli ezt a kockázatot.

És nem csak a rákról van szó. Az Oxfordi Egyetem tudósai 2021-ben felfedezték, hogy az agyműködés szempontjából semmilyen mennyiségű alkohol nem biztonságos. Ráadásul az alkoholfogyasztás növekedésével a szürke és a fehérállomány elveszik.

Szintén 2022-ben megcáfolták azt az elképzelést, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szívnek. A tudósok a British Biobank több mint 300 000 ember adatait elemezve megállapították, hogy már néhány adag alkohol is növeli a magas vérnyomás és a szívkoszorúér-betegség kockázatát. A szakértők azt is megállapították, hogy az alacsony alkoholfogyasztóknál nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség, mint az absztinenseknél, és nem az alkohol miatt. A lényeg az volt, hogy az alacsony alkoholfogyasztók nagyobb valószínűséggel mozogtak és nem dohányoztak.

Kapcsolódó írásaink