Egészség
A kávé nem csak finom, hasznos is
Egy friss kutatás szerint kedvenc reggeli italunk segíthet bizonyos rák típusok megelőzésében

Amerikai kutatók tizennégy korábbi tanulmányban összegyűjtött, több mint 25 ezer adatot elemeztek. Ezeket együttesen értékelték, hogy megállapítsák, mi áll a különböző fej- és nyaki daganatokban szenvedő egyének étrendjében. A Cancer című folyóiratban publikált eredmények szerint a napi több mint négy csésze koffeines kávé akár 17 százalékkal is csökkentheti a száj- és torokrák kialakulásának esélyét. Az International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium elemzésének azok számára is van egy jó hírük, akik nem szeretik a kávét, hanem inkább a teát pártolják, aminek a kávéhoz hasonló a hatása.
A témával kapcsolatos kutatások nem egységesek: némelyik arra utal, hogy a napi közepes vagy magas szintű kávéfogyasztásnak lehet némi védőhatása, míg mások nem láttak nagy hatást a száj- és torokrák megelőzésével kapcsolatban.
Hasonlóképpen áll a helyzet a teával kapcsolatban, amit egyik kutatás összefüggésbe hozta a fej- és nyaki rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével, más vizsgálat viszont nem.
Ráadásul a kávénak még csak nem is kellett koffeintartalmúnak lennie ahhoz, hogy valamilyen előnye legyen. A koffeinmentes kávé fogyasztása a szájüregi rákos megbetegedések 25 százalékos csökkenésével járt együtt.
Érdemes tehát fenntartásokkal kezelni a hasonló kutatások, de egyelőre úgy fest még jót is tehet ha sok kávét és teát iszunk.