Egészség
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje
Fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják

Ezt a diétás almás sütit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha az ünnepek alatt nem akarunk kigömbölyödni. Ennek a desszertnek alacsony a hozzáadott cukortartalma, a méz vagy eritrit természetes édesítőként szolgál. A zabpehely és a teljes kiőrlésű liszt lassan felszívódó szénhidrátokat biztosítanak, amelyek stabil vércukorszintet eredményeznek. Az alma is természetes édesítőszer, rostban gazdag, így telítettségérzetet kelt, nem is fogunk belőle túl sokat majszolni. A joghurt fehérjét és probiotikumokat tartalmaz, miközben kevés zsírt ad hozzá. Mindez egyensúlyban tartja a tápanyagokat, támogatja a fogyókúrát és az egészséges táplálkozást.
Diétás almás-zabpelyhes süti recept
Hozzávalók:
- 2 db közepes alma (reszelve);
- 150 g zabpehely;
- 50 g teljes kiőrlésű liszt (vagy mandulaliszt);
- 2 db tojás;
- 100 g natúr joghurt;
- 1 evőkanál méz vagy eritrit (ízlés szerint);
- 1 teáskanál fahéj;
- 1/2 csomag sütőpor;
- 1 marék durvára vágott dió (opcionális);
- egy csipet só.
A diétás almás elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a joghurtot és a mézet/eritritet. Reszeljük le az almát, majd nyomkodjuk ki a levét, hogy ne áztassa el a tésztát. Adjuk az almát és a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd keverjük jól össze. Ha szeretnénk, a diót is belekeverhetjük. Öntsük a masszát a tepsibe, és simítsuk el a tetejét. Süssük 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Tipp:
- Az elkészült süteményt langyosan is tálalhatjuk, egy kis natúr joghurttal vagy gyümölcsszósszal.
- Ha extra ünnepivé szeretnénk tenni, egy kevés reszelt narancshéjat is adhatunk hozzá.
Ez a süti nemcsak finom, de tápláló is, és tökéletes választás a hideg téli napokra!