Egészség

Ez egy csodás gabonaféle

Csökkenti a koleszterinszintet és gazdag magnéziumban és vasban

Ez a gabonaféle egészségesebbnek bizonyult, mint a hajdina – számol be a Sports.kz

Ez egy csodás gabonaféle
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az amarántszemekről van szó, amelyek javítják az egészséget. Hogy miben hasznos ez a gabona, és mit lehet belőle főzni, azt ebben a cikkben eláruljuk.

A fehérje és a rostok bősége pozitív hatással van az anyagcsere-folyamatokra. A gabona ideális azok számára, akik túlsúllyal küzdenek.

Egészségügyi előnyök

A rostok és a fehérje mellett a gabona tartalmaz:

- magnéziumot, vasat, kalciumot;

- B-vitaminokat;

- szaponinokat;

- fitoszterolokat.

Összetételének köszönhetően javítja az emésztést, segíti a szervezet tisztulását. Emellett erősíti a csontokat, az immunrendszert, csökkenti a „rossz” koleszterinszintet, hasznos a szív és az erek számára. Ugyanakkor az amarant nem ellenjavallt gluténérzékenység esetén, és hipoallergén termék.

Mit kell főzni

A szemekből főzhetünk zabkását és leveseket, adhatjuk salátákhoz és desszertekhez. Ahhoz, hogy érezzük a pozitív hatást, elég lesz, ha hetente legalább két alkalommal beiktatjuk a gabonaféléket az étrendbe.

Kapcsolódó írásaink