Egészség

Mennyi savanyú káposztát együnk naponta?

Leginkább ősszel és télen érdemes vásárolni

A savanyú káposzta nemcsak hihetetlenül finom, hanem nagyon hasznos is – számol be a Sports.kz a Belnovosti.by-ra hivatkozva.

Mennyi savanyú káposztát együnk naponta?
A savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, babérlevél, bors, köménymag) maguk is gyógynövények
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Pierre Hussenot

A gasztronómiai élvezet mellett a savanyú káposzta rajongói C-vitaminhoz és rengeteg fontos mikroelemhez is jutnak. Fogyasztása hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a bőr állapotának javításához. A savanyú káposzta gazdag probiotikumokban, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre, a bélflóra egyensúlyára.

Ezenkívül a termék hasznos a szív, az erek, a pajzsmirigy, a vesék és a mellékvesék egészségére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy korlátozás nélkül fogyaszthat savanyú káposztát.

Mennyi savanyú káposzta fogyasztható naponta?

Kutatások bizonyítják, hogy a megengedett maximális mennyiség 200 gramm. A savanyú káposzta túlzott fogyasztása ugyanis a gyomor-bélrendszer fokozott terheléséhez vezet. Ebben az esetben súlyos emésztési problémák jelentkezhetnek.

Mivel együk a savanyú káposztát?

Arra azonban figyeljünk, hogy semmiképpen sem önmagában fogyasszuk: a legjobb hússal együtt tálalni. Lehet főve (töltött káposzta, korhelyleves), de akár nyersen is enni (káposztasaláta).

Kapcsolódó írásaink