Egészség

Ez a legegészségesebb hús

Fogyasztása a szívre is jótékony hatással van

Évek óta az az általánosan elterjedt nézet, hogy a sertéshús a legegészségtelenebb vörös hús. Kutatók megállapították, hogy ez egyáltalán nincs így – mondja dr. Alexander Myasnikov. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a B1-vitamin tartalma – számol be a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.

Ez a legegészségesebb hús
A sertéshús fogyasztása nemcsak gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része
Fotó: AFP/Photo12/MHRC

A sertéshús a vitaminok és mikroelemek tekintetében az első helyen áll a hústermékek listáján. Ezzel a mutatóval megelőzte a marhahúst és a birkahúst. És az érvek, hogy a sertéshús túl kalóriadús – csak egy tévhit.

Az orosz szakértő megjegyezte, hogy például a szegyben csak 602 kCal, és a karajban – 160 kCal van. Ez sokkal kevesebb, mint bármely más húsban.

„Nem javasoljuk, hogy hetente háromnál többször fogyasszunk vörös húst. A sovány sertéshús (például karaj) rendkívül egészséges, mert zsír és koleszterin tartalma alacsony. Főleg B-vitamint tartalmaz, a máj A-vitamint. Ásványi anyagai a vas, nátrium, kálium, kálcium, magnézium. Fehérjetartalma teljes értékű, kb. 20%” – hangsúlyozta az orvos.

A vöröshúsok, mint amilyen a sertéshús is, a benne található kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyeri el vörös színét. Minél vörösebb a hús, annál több a vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe.

Kapcsolódó írásaink