Egészség

A cukor eddig nem ismert kockázatára derült fény

Sokan fogyasztanak édességet stresszhelyzetben vagy hangulatjavítás céljából

Az édességek gyakran megtalálhatók az emberek étrendjében, de túlzott fogyasztásuk negatívan befolyásolhatja az egészséget. Elena Churakina, a SberZdorovye egészségügyi cég táplálkozási szakértője és endokrinológusa elmondta, miért fontos figyelni a fogyasztás mennyiségére – írja a Iz.ru.

A cukor eddig nem ismert kockázatára derült fény
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Monika Skolimowska

„Rengeteg oka lehet annak, hogy miért kívánjuk az édességet, például ha fiziológiai szükséglet van – amikor a vér glükózszintje csökken, a szervezet jelzi, hogy helyre kell állítani” – jegyezte meg Churakina.

Elmondása szerint sokan fogyasztanak édességet stresszhelyzetben vagy hangulatjavítás céljából. Az ilyen ételek aktiválják az agyban az úgynevezett jutalmazási rendszert, amely elősegíti a boldogsághormonok felszabadulását. A nőknél az édesség utáni, fokozott sóvárgás a progeszteronhoz is társul, amely hormon a menstruációs ciklus végén megemelkedik.

A túlzott cukorfogyasztás negatívan befolyásolhatja egészségét. Például fogszuvasodás kialakulásához vezethet. A szájüregben élő mikroorganizmusok cukrot használnak táplálékforrásként, és tevékenységük során olyan savakat termelnek, amelyek roncsolják a fogzománcot.

A cukros ételek fogyasztása túlsúlyhoz is vezethet, amely viszont növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. És bizonyos típusú baktériumok, amelyek a magas cukorfogyasztás hátterében szaporodnak, gyulladást okozhatnak a belekben.

„Emellett az ilyen élelmiszerek növelik a vércukorszintet, amelynek következtében a hasnyálmirigy több inzulint termel a normál vércukorszint fenntartása érdekében. Ez növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha egy személy túlsúlyos, és meghaladja a napi kalóriabevitelt – körülbelül 2500 kalória a férfiak és 2000 a nők esetében” – mondta az orvos.

A szakember szerint az étrendben a cukorfogyasztás fokozatos csökkentése érdekében érdemes alternatívákat találni, például az édességet friss gyümölcsökkel, az édes, szénsavas italokat és gyümölcsleveket pedig vízzel, gyógyteával vagy pezsgővel helyettesíthetjük.

„Fontos, hogy a fő étkezéseket és uzsonnákat előre megtervezzük, hogy elkerülük a cukros ételek spontán fogyasztását. Előnyben kell részesíteni a fehérjéket, a rostokat és az egészséges zsírokat – ezek hosszabb teltségérzetet biztosítanak. A cukorfogyasztás csökkentésére való törekvésben a fizikai aktivitás és a meditáció is segíthet” – zárta gondolatait Churakina.

Kapcsolódó írásaink