Egészség
Ezek az élelmiszerek nem kombinálhatók vérhígítókkal
Egy szakember nyolc népszerű terméket nevezett meg
Kardiológusok szerint a szervezet megnövekedett K-vitamin-tartalma hozzájárul a vérhígító gyógyszerek, különösen a warfarin hatásának blokkolásához. Más szóval a hatásuk gyengül – írja a Sports.kz.
Az orvos szerint a magas K-vitamin-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a zöld zöldségek és a gyümölcsök. A szakember nyolc népszerű terméket nevezett meg:
– petrezselyem,
– spenót,
– brokkoli,
– kelbimbó,
– fehér káposzta,
– salátalevelek,
– zöld alma,
– uborka.
Hozzáteszik, abban a szezonban, amikor sok ilyen termék kerül az asztalra, gondosabban kell figyelni a véralvadási szinteket, különösen az INR-mutatót, és szükség esetén módosítani kell az adagokat.
Ez nem jelenti azt, hogy ezeket az ételeket teljesen ki kell zárni a menüből – fogyassza őket, de mértékkel.
Elmondták, hogy mely termékekkel kell óvatosnak lenniük azoknak, akik sztatinokat – a koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszereket – szednek. A nemkívánatos kombinációk listáján szerepel:
– citrusfélék, különösen a grapefruit és a grapefruitlé;
– földimogyoró;
– tonhal;
– korpa.