Egészség

Ezek az élelmiszerek nem kombinálhatók vérhígítókkal

Egy szakember nyolc népszerű terméket nevezett meg

Ha vérhígítót szed, nem szabad K-vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket túlzott mértékben fogyasztania – számol be a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Ezek az élelmiszerek nem kombinálhatók vérhígítókkal
A magas K-vitamin-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a zöld zöldségek és a gyümölcsök (képünk illusztráció)
Fotó: Hans Lucas via AFP/Adrien Nowak

Kardiológusok szerint a szervezet megnövekedett K-vitamin-tartalma hozzájárul a vérhígító gyógyszerek, különösen a warfarin hatásának blokkolásához. Más szóval a hatásuk gyengül – írja a Sports.kz.

Az orvos szerint a magas K-vitamin-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a zöld zöldségek és a gyümölcsök. A szakember nyolc népszerű terméket nevezett meg:

– petrezselyem,

– spenót,

– brokkoli,

– kelbimbó,

– fehér káposzta,

– salátalevelek,

– zöld alma,

– uborka.

Hozzáteszik, abban a szezonban, amikor sok ilyen termék kerül az asztalra, gondosabban kell figyelni a véralvadási szinteket, különösen az INR-mutatót, és szükség esetén módosítani kell az adagokat.

Ez nem jelenti azt, hogy ezeket az ételeket teljesen ki kell zárni a menüből – fogyassza őket, de mértékkel.

Elmondták, hogy mely termékekkel kell óvatosnak lenniük azoknak, akik sztatinokat – a koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszereket – szednek. A nemkívánatos kombinációk listáján szerepel:

– citrusfélék, különösen a grapefruit és a grapefruitlé;

– földimogyoró;

– tonhal;

– korpa.

Kapcsolódó írásaink