Egészség

Minden reggel igyunk meg fél decit ebből az italból

Igazi immunerősítő csodaszer

Ha reggeli italról van szó, a kávé és a tea jut eszünkbe először. Sokan isznak persze citromos langyos vizet éhgyomorra, de létezik egy ennél is jobb napindító, ami ráadásul immunerősítő csodaszer is – állítja a mindmegette.hu.

Minden reggel igyunk meg fél decit ebből az italból
A gyömbér shot hozzávalói: 5 dkg friss gyömbér, 2 db citrom, 2 ek. méz, 5 dl víz, 1 tk. kurkuma
Fotó: Biosphoto via AFP/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

A sportolók és sztárok Instagram-fotóin gyakran láthatjuk, hogy reggelente milyen különleges turmixokat, préselt gyümölcsleveket, immunerősítő és energetizáló italokat fogyasztanak. Sok híresség esküszik egy csípős italra, ez pedig a gyömbérshot! De mi is ez a csodaszer valójában?

A gyömbér ősidők óta ismert és használt fűszer- és gyógynövény, amelynek gyógyhatásai között szerepel az immunrendszer erősítése, az energetizálás, a gyulladáscsökkentő folyamatok beindítása és a test méregtelenítése is.

A gyömbér magas magnéziumtartalommal rendelkezik, emellett tele van vassal, cinkkel, C- és B6-vitaminokkal, illetve számtalan antioxidánssal is. Ezek együttesen segítenek felvértezni a szervezetet a különféle betegségekkel szemben, sőt védik a sejteket is, így lassíthatják az öregedést.

A gyömbér támogatja az emésztést

Nyersen fogyasztva a gyömbér elképesztően erős, csípős, épp ezért érdemes belőle préselt italt készíteni. A gyömbérben található enzimek segítenek megszüntetni a puffadást, rendszeres fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét, és mérsékli a kellemetlen gázképződést is.

Így készül a gyömbérshot, az egészséges napindító ital

A gyömbér rendszeres fogyasztása során lehet kiaknázni a növény jótékony hatásait, és ehhez a legjobb módszer, ha minden reggel megiszunk fél decit a gyömbér shot néven ismert italból. Az elkészítése könnyebb, mint hinnénk. Íme a Ripost receptje.

A gyömbérshot hozzávalói:

  • 5 dkg friss gyömbér;
  • 2 db citrom;
  • 2 ek. méz;
  • 5 dl víz;
  • 1 tk. kurkuma.

Elkészítés:

  1. A citromot meghámozzuk és a gyümölcshúst felkockázzuk. Vigyázzunk, hogy a keserű fehér részek ne kerüljenek bele a turmixba.
  2. A gyömbért megpucoljuk, felkarikázzuk és a citromhússal együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a mézet, a kurkumát és a vizet, majd összeturmixoljuk.
  3. Az italt átszűrjük és már fogyaszthatjuk is.

Lassan kortyolgatva fogyasszuk el az italt. Készíthetünk egyszerre több adagot is, de figyeljünk rá, hogy hűtőben egy-két napig áll el.

Kapcsolódó írásaink