Egészség

Ezt ne együk foghúzás után

Néhány élelmiszer felsértheti az érzékeny fogínyt, fájdalmat okozva és lassítva a gyógyulást

A foghúzást követően a fájdalom gyorsan elmúlhat, a gyógyulás ugyanakkor több napig is elhúzódhat. Ez idő alatt egyáltalán nem mindegy, mit eszünk és iszunk – írta meg a hazipatika.com.

Ezt ne együk foghúzás után
Kerüljük a szívószál használatát a foghúzást követő egy-két napban! Ennek oka, hogy a szívás elmozdíthatja a bemetszés felett képződő vérrögöket, és vérzést okozhat
Fotó: AFP/Hans Lucas/Magali Cohen

A fogászati kezelések modernizációjának köszönhetően egyre nagyobb arányban megmenthető egy rossz állapotban lévő fog. Bizonyos esetekben viszont már csak a kihúzása enyhítheti a beteg tüneteit. A drasztikus kezelés az érzéstelenítéseknek köszönhetően már nem jár olyan mértékű fájdalommal, és ugyan a kellemetlen panaszok viszonylag rövid időn belül csillapodnak, a foghúzást követően az íny regenerációja hosszabb időt vesz igénybe. A Dental Excellence cikke foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Foghúzás után tilos ezeket enni

A foghúzásra több okból is szükség lehet: például kiterjedt szuvasodás, valamilyen fertőzés kialakulása, vagy a fogak túlzsúfoltsága mind indokolttá teheti a fog kihúzását. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem javasolt a beavatkozást követően, ezek ugyanis ingerelhetik a sérült területet és gyulladások kialakulását eredményezhetik. A szakértők szerint foghúzás után kerüljük az alábbi élelmiszereket.

  • Kemény húsú zöldségek és gyümölcsök: nyersen fogyasztva például az alma, a körte vagy a sárgarépa irritálhatja és felsértheti az érzékeny fogínyt, fájdalmat okozva és lassítva a gyógyulást.
  • Sok rágást igénylő élelmiszerek: a foghúzás hatására az állkapocs gyulladt és érzékeny lesz, és nem tesz jót ha túlerőltetjük olyan élelmiszerek fogyasztásával, amelyek nagyon sok rágást igényelnek.
  • Szívószállal fogyasztható üdítőitalok: hogy enyhítsék az irritáció mértékét, sok fogorvos és szájsebész pépesített élelmiszereket és turmixokat ajánl. Kerüljük azonban a szívószál használatát a foghúzást követő egy-két napban! Ennek oka, hogy a szívás elmozdíthatja a bemetszés felett képződő vérrögöket, és vérzést okozhat. Így pedig a terület hosszabb ideig nyitott marad, növelve a fertőzés kialakulásának kockázatát.
  • Csípős, túl fűszeres élelmiszerek: a csípős íz sokkal intenzívebb abban az esetben, ha a foghúzás után egy seb marad a szánkban. Nem javasolt továbbá a túl fűszeres ételek fogyasztása sem, hiszen ez is további irritációt eredményezhet.
  • Tejes, nyers húst tartalmazó ételek: a kihúzott fog helye néhány napig fokozottan ki van téve a fertőzéseknek, nem javasolt ezért olyan élelmiszereket fogyasztani amelyek növelhetik a fertőzésveszélyt. Kerüljük tehát a tejtermékeket, a tojást, illetve az olyan ételeket, amelyek nyers, vagy nem kellően átsütött húsokat tartalmaznak.

Kapcsolódó írásaink