Egészség

Hogyan tisztítsuk meg a májunkat megfelelően és károsodás nélkül?

A kiegyensúlyozott étrend a legjobb segítő a májműködés fenntartásában

A máj meglehetősen szeszélyes emberi szerv, funkcióinak legkisebb megsértése is rossz eredménnyel fenyegethet. Ez elsősorban a máj multifunkcionalitásának köszönhető. Semlegesíti a méreganyagokat, megőrzi a vitaminokat, hormonokat és enzimeket szintetizál, tartalék vérkészletet tárol, epét választ ki, amely nélkül az emésztés lehetetlen – írta meg a Pravda.

Hogyan tisztítsuk meg a májunkat megfelelően és károsodás nélkül?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A máj a méreganyagokat az egészség szempontjából biztonságos vegyületekké alakítja át, amelyek természetes úton ürülnek ki. De nagy terhelés alatt, például betegség idején, amikor sok gyógyszert kell szedni, a májnak nincs ideje megbirkózni a munkával, és a méreganyagok elkezdenek felhalmozódni.

Ilyenkor érdemes segíteni ennek a szervnek, és azt is elmondjuk, ez hogyan tehető meg.

A kiegyensúlyozott étrend a legjobb segítő a májműködés fenntartásában. Egy másik módja a létfontosságú szerv működési zavarainak elkerülésének a fizikai aktivitás. Ez lehet rendszeres séta a friss levegőn, úszás a medencében, vagy edzés az edzőteremben. Ha a májnak problémái vannak, csökken a termelt ademethionin, egy létfontosságú aminosav szintje. Ez azt eredményezi, hogy a máj nem tudja teljes mértékben ellátni funkcióit, és a biokémiai reakciók lelassulnak. A májnak segítségre van szüksége: a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatok, fertőző betegségek, hosszan tartó antibiotikum-terápia után, magas zsírtartalmú étrend és túlevés esetén.

Használja gyógynövények főzeteit a gyógyulás érdekében. A természetes gyógynövények segítenek a májnak és a szervezetnek a stresszhelyzetekkel való megküzdésben. Ezeket érdemes „bevetni”:

  • bojtorjángyökér,
  • gyermekláncfűgyökér,
  • máriatövis,
  • articsóka,
  • csipkebogyó,
  • kukoricaszár,
  • görögszéna,
  • üröm,
  • lucerna,
  • oregánó,
  • kamilla,
  • borsmenta.

A máj olyan szerv, amely képes a regenerációra, de bizonyos ételek szükségesek az egészségének megőrzéséhez:

  • Zöldségek – keresztesvirágúak (mindenféle káposzta), zeller, cékla, cukkini, sütőtök, spárga, hagyma, articsóka;
  • fűszernövények és zöldségek – saláta, kapor, petrezselyem, rukkola, menta, bazsalikom, spenót;
  • olajok – olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, máriatövis;
  • gabonafélék – rizs és más gabonafélék, hüvelyesek;
  • italok – cikóriagyökér, gyermekláncfű, zöld és gyógyteák;
  • keserű italok – máriatövis, articsóka, üröm
  • erjesztett tejtermékek – kefir, joghurt, túró, tejföl, savanyú tej;
  • nem csípős fűszerek – kurkuma, sáfrány, sáfrányvirág, babérlevél, édesköménymag, kömény, koriander.

Speciális diéta a máj regenerálásához

Ha riasztó tünetek jelentkeznek, a májat tehermentesíteni kell. Egy speciális étrend lehetővé teszi, hogy a szerv egy kicsit pihenjen. Fontos az is, hogy korlátozzuk az ételekben a sót és a cukrot, amelyek aktívan terhelik a májat. Az étrend alapja a zöldségek és gyümölcsök, valamint a könnyű ételek.

Ahhoz, hogy a méregtelenítés hatékony legyen, a májsejteknek kénre van szükségük, amely olyan aminosavakat tartalmaz, mint a taurin és a cisztein. Használjon természetes gyógynövényeket: bojtorjángyökér, gyermekláncfűgyökér, máriatövis, articsóka, csipkebogyó, kukoricaszár, füzike, üröm, lucerna, oregánó, kamilla, menta. Brokkoli is adható hozzá. A brokkoliból származó szulforafán serkentő hatással van az antioxidáns enzimaktivitásra, ezáltal jótékonyan hat a méregtelenítésre.

Kapcsolódó írásaink