Egészség
Hogyan tisztítsuk meg a májunkat megfelelően és károsodás nélkül?
A kiegyensúlyozott étrend a legjobb segítő a májműködés fenntartásában

A máj a méreganyagokat az egészség szempontjából biztonságos vegyületekké alakítja át, amelyek természetes úton ürülnek ki. De nagy terhelés alatt, például betegség idején, amikor sok gyógyszert kell szedni, a májnak nincs ideje megbirkózni a munkával, és a méreganyagok elkezdenek felhalmozódni.
Ilyenkor érdemes segíteni ennek a szervnek, és azt is elmondjuk, ez hogyan tehető meg.
A kiegyensúlyozott étrend a legjobb segítő a májműködés fenntartásában. Egy másik módja a létfontosságú szerv működési zavarainak elkerülésének a fizikai aktivitás. Ez lehet rendszeres séta a friss levegőn, úszás a medencében, vagy edzés az edzőteremben. Ha a májnak problémái vannak, csökken a termelt ademethionin, egy létfontosságú aminosav szintje. Ez azt eredményezi, hogy a máj nem tudja teljes mértékben ellátni funkcióit, és a biokémiai reakciók lelassulnak. A májnak segítségre van szüksége: a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatok, fertőző betegségek, hosszan tartó antibiotikum-terápia után, magas zsírtartalmú étrend és túlevés esetén.
Használja gyógynövények főzeteit a gyógyulás érdekében. A természetes gyógynövények segítenek a májnak és a szervezetnek a stresszhelyzetekkel való megküzdésben. Ezeket érdemes „bevetni”:
- bojtorjángyökér,
 - gyermekláncfűgyökér,
 - máriatövis,
 - articsóka,
 - csipkebogyó,
 - kukoricaszár,
 - görögszéna,
 - üröm,
 - lucerna,
 - oregánó,
 - kamilla,
 - borsmenta.
 
A máj olyan szerv, amely képes a regenerációra, de bizonyos ételek szükségesek az egészségének megőrzéséhez:
- Zöldségek – keresztesvirágúak (mindenféle káposzta), zeller, cékla, cukkini, sütőtök, spárga, hagyma, articsóka;
 - fűszernövények és zöldségek – saláta, kapor, petrezselyem, rukkola, menta, bazsalikom, spenót;
 - olajok – olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, máriatövis;
 - gabonafélék – rizs és más gabonafélék, hüvelyesek;
 - italok – cikóriagyökér, gyermekláncfű, zöld és gyógyteák;
 - keserű italok – máriatövis, articsóka, üröm
 - erjesztett tejtermékek – kefir, joghurt, túró, tejföl, savanyú tej;
 - nem csípős fűszerek – kurkuma, sáfrány, sáfrányvirág, babérlevél, édesköménymag, kömény, koriander.
 
Speciális diéta a máj regenerálásához
Ha riasztó tünetek jelentkeznek, a májat tehermentesíteni kell. Egy speciális étrend lehetővé teszi, hogy a szerv egy kicsit pihenjen. Fontos az is, hogy korlátozzuk az ételekben a sót és a cukrot, amelyek aktívan terhelik a májat. Az étrend alapja a zöldségek és gyümölcsök, valamint a könnyű ételek.
Ahhoz, hogy a méregtelenítés hatékony legyen, a májsejteknek kénre van szükségük, amely olyan aminosavakat tartalmaz, mint a taurin és a cisztein. Használjon természetes gyógynövényeket: bojtorjángyökér, gyermekláncfűgyökér, máriatövis, articsóka, csipkebogyó, kukoricaszár, füzike, üröm, lucerna, oregánó, kamilla, menta. Brokkoli is adható hozzá. A brokkoliból származó szulforafán serkentő hatással van az antioxidáns enzimaktivitásra, ezáltal jótékonyan hat a méregtelenítésre.
