Egészség

A tartós fogyás kulcsa a bélflórától függ

Így szabályozhatjuk az anyagcserét

Sokan azt gondolják, hogy a folyamatos kalóriamegvonás a fogyás kulcsa. Új kutatások azonban arra jutottak, hogy a bélrendszer egészsége – pontosabban a bélflóra állapota – is kiemelt szerepet játszik a kérdésben – írta meg a hazipatika.com.

A tartós fogyás kulcsa a bélflórától függ
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/R3F

Az anyagcsere rendkívül összetett, és működését számos dolog befolyásolhatja – például a nemünk, az életkorunk, a testsúlyunk, az egészségi állapotunk, a genetikai jellemzőnk, a fizikai aktivitásunk, az étkezési szokásaink és a bélflóránk összetétele is. Ezek közül néhányat – például a genetikai felépítést vagy az életkort – természetesen nem tudjuk megváltoztatni. Sokan nem tudják, hogy a bélflóra összetétele is befolyásolható, a bélrendszer egészségének javítása pedig a felesleges kilóktól is segít megszabadulni.

Túlsúlyos embereknek más a bélflórája

Egyre több tudományos bizonyíték szól amellett, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek bélflórájának összetétele teljesen más – kevésbé változatos –, mint a vékonyabb testalkatúaké. A súlytöbblettel élők bélrendszerében ráadásul kevesebb hasznos baktériumtörzs él. Ezt azért is fontos kiemelni, mert a bélrendszer egészsége jelentősen meghatározza azt, hogy milyen gyorsan és mennyire tartósan tudunk megszabadulni a nem kívánt kilóktól.

Ezeket együk az egészséges bélflóráért

A bél egészségének javítása érdekében az alábbiakból érdemes minél többet fogyasztani:

  • élelmi rostban gazdag élelmiszerek – ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a zöldségek, a babfélék és a hüvelyesek is;
  • probiotikumokban gazdag élelmiszerek – például az erjesztett tejtermékek (joghurt, kefir), a fermentált szójatermékek, a savanyú káposzta, a kimcsi vagy a kombucha;
  • prebiotikumokban gazdag élelmiszerek – úgymint az articsóka, a bab, a banán, a cikóriagyökér, a csicseriborsó, a fokhagyma, a hagyma, a mandula, a póréhagyma és a zab.

Kapcsolódó írásaink