Egészség

Ez a termék stroke-hoz vezethet: emeli a koleszterinszintet és a vérnyomást

Különösen káros a 40 év felettiek számára

A kardiológusok elmondták, hogy a vörös húsok milyen hatással vannak a 40 év felettiek vérnyomására és koleszterinszintjére – írja a Sports.kz az UNIAN-ra hivatkozva.

Ez a termék stroke-hoz vezethet: emeli a koleszterinszintet és a vérnyomást
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Henglein and Steets

Egy új tanulmány riadót fúj egy bizonyos élelmiszerrel és annak a szív egészségére gyakorolt hatásával kapcsolatban, különösen, ha valaki 40 év feletti.

Konkrétan a tanulmány megállapította, hogy az emberi szervezetben a lipidanyagcsere csökken, amikor az ember 40 éves lesz. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 40-es éveikben járó és idősebb emberek nehezebben emésztik meg a zsírokat és bontják le a triglicerideket, a szervezetben leggyakrabban előforduló zsírtípust. A magas trigliceridszint növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Egyetlen élelmiszer kiiktatása az étrendből jelentősen csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, mondják a kardiológusok. Ez viszont ellensúlyozhatja a lipidanyagcsere csökkenésének egy részét, amely az öregedéssel együtt jár – írja Rarade.

„A vörös húsok növelhetik a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázatát” – mondta Cheng-Han Chen kardiológus. „A legtöbb steak magas telített zsírtartalma magasabb koleszterinszinthez vezet a szervezetben. A vörös húsokban lévő nátrium, különösen a steakek ízesítésére használt sóról ismert, hogy a magas vérnyomás kockázati tényezője” – mondta.

„A vörös húsok általában magas telített zsírtartalmúak, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek magasabb arányával. A vörös húsok koleszterintartalma is magas” – mondta Dr. Nee. „Érdekes módon, vita folyik arról, hogy a magasabb étrendi koleszterinszint valóban összefügg-e a szívbetegségek magasabb arányával, bár a vér koleszterinszintje és a szívbetegségek között szoros kapcsolat áll fenn” – mondta Yu-Min Ni kardiológus.

Az Amerikai Szív Szövetség legfeljebb napi hat uncia vörös hús fogyasztását ajánlja, de Chen valójában azt tanácsolja, hogy csak négy uncia vörös húst fogyasszunk, és korlátozzuk magunkat heti három adagra.

Dr. Nee szerint vörös hús nemcsak a marhahús, hanem a sertés- és a bárányhús is.

Chen megjegyezte, hogy egyes steakdarabok, például a szűzpecsenye, kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint mások, és jó minőségű fehérjeforrás lehet, ha mértékkel fogyasztjuk.

„A szív egészsége szempontjából a legegészségesebb fehérjeforrások közé tartoznak a sovány húsok, például a csirke és a pulyka, a tenger gyümölcsei, például a lazac és a tonhal, a tojás, a diófélék és a magvak, valamint a bab, a lencse és a borsó” – mondta Chen.

Kapcsolódó írásaink