Egészség
Olívaolaj a kávéban: furcsa hóbort, vagy tényleg egészséges?
Az olívaolaj hasonló célt szolgál, mint a tej vagy a tejszín
Az olívaolaj kávéban való használata nemrégiben vált elterjedtté, miután a Starbucks bevezette Oleato termékcsaládját, amely olívaolajjal átitatott kávékat tartalmaz. Ezt az a mediterrán szokás ihlette, hogy a kávé mellé egy kanál olívaolajat fogyasztanak. De vajon érdemes otthon is próbálkozni azzal, hogy a kávénkba olívaolajat teszünk?
Az olívaolaj előnyei a kávéban
Az olívaolaj egészségesebb alternatíva lehet a kávé keserű ízének tompításához, mivel a kávétejszínek közül sok tartalmaz egészségtelen adalékanyagokat.
Az olívaolaj hozzáadásával extra tápanyagokat adunk a kávénkhoz. Az olívaolaj tartalmaz E-vitamint, amely segíthet az immunrendszer erősítésében és a gyulladások elleni küzdelemben. Az olívaolaj emellett szívbarát egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek elleni küzdelemben.
Továbbá ha étkezéshez kávét iszunk, az olívaolaj fogyasztása segíthet a szervezetnek felszívni az ételben lévő egyéb zsírban oldódó vitaminokat, például az A-, D- és K-vitamint.
Az olívaolaj zsírforrást ad a kávéhoz, amely energiát biztosít.
Az olívaolaj hozzáadása a kávéhoz javíthatja annak ízét; a legjobb eredmény érdekében használjunk kiváló minőségű extra szűz olívaolajat a kávé gazdag, enyhén diós ízéhez.
Mire kell odafigyelni?
Ha túl sok zsírt adunk a kávéhoz – különösen anélkül, hogy a szervezetnek időt adnánk az alkalmazkodásra –, az gyomorpanaszokat okozhat. Ennek elkerülése érdekében figyeljünk a fokozatosságra.
Ha túl sok olívaolajat használunk, a kávé íze furcsa lesz, és sok kalóriát fogyasztunk.
Fontos, hogy ne csak egy kanállal keverjük az olívaolajat a kávéba, hanem használjunk tejhabosítót vagy turmixgépet, így krémes, finom textúra lesz a végeredmény.