Egészség

Ez a vitamin csaknem hatvan százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát

Ahhoz, hogy hosszú életet éljünk, ügyelnünk kell az étrendünkre

Az élelmiszerek azok, amelyek biztosítják szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat és vitaminokat – írja a Sports.kz.

Ez a vitamin csaknem hatvan százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ezek egyike a D-vitamin, amely több okból is nagyon szükséges a szervezetünk számára. Segíti a kalcium felszívódását, segít a csontszövet erősítésében, javítja az immunrendszert, enyhíti a gyulladást, és megelőzi a légúti megbetegedéseket. A tudósok pedig azt is bebizonyították, hogy az emberi szervezet D-vitamin-szintje közvetlen hatással van a halálozási kockázatra. Ehhez a gyógyító vitaminhoz többféleképpen is hozzájuthatunk – napfényből, táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből. Elmondjuk, hogyan befolyásolja a D-vitamin a hosszú életet, és mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbbet belőle.

Hogyan csökkenti a D-vitamin a halálozási kockázatot?

Amerikai és európai tudósok tanulmányt készítettek a D-vitamin általános egészségre és a várható élettartamra gyakorolt hatásáról. A tanulmány több mutatót is figyelembe vett: életkor, nem, testtömegindex, vércsoport, rossz szokások megléte, fizikai aktivitás szintje és krónikus betegségek jelenléte.

Az egyik kísérlet következtetései szerint megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében a D-vitamin szintje normális, 57 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akiknél ez a vitamin hiányos szinten volt. Meg kell jegyezni, hogy az alanyok ötvenévesnél idősebb emberek voltak, akiknek már voltak krónikus, korral járó betegségeik.

Mely termékek tartalmazzák a legtöbb D-vitamint?

A tudósok bemutattak egy listát azokról az élelmiszerekről, amelyek a legtöbb D-vitamint tartalmazzák:

– A vörös hús és a máj kiváló D-vitamin-források.

– Zsíros halak – tonhal, lazac, szardínia;

– Tenger gyümölcsei – osztriga, garnéla, kagyló;

– Tojássárgája – szintén jó D-vitaminforrás;

– Gombák – főleg vadgombák és trombitagombák;

– Tejtermékek – savanyú tej és kemény sajt, tej, tejszín.

– Szójatej és szójatermékek.

Egyes vegetáriánus élelmiszerek, mint például a szójatej, a tofu és a szójatermékek D-vitaminnal dúsíthatók.

Ha a D-vitamin rosszul szívódik fel, például valamilyen betegség miatt, akkor különféle étrend-kiegészítőkből is be lehet juttatni. Ilyen esetekben jobb, ha orvoshoz fordulunk a mennyiséget illetően.

Kapcsolódó írásaink