Egészség

Ez a szuperélelmiszer segíthet a Parkinson-kór megelőzésében

Egészséges táplálkozással számos betegség kialakulása megakadályozható

Egészséges táplálkozással számos betegség kialakulása megakadályozható, a kutatók szerint nincs ez másként a Parkinson-kór esetében sem. Létezik egy olyan szuperélelmiszer, amely hatékony lehet a megelőzésben, illetve a kezelésben – írja a Mindmegette.hu.

Ez a szuperélelmiszer segíthet a Parkinson-kór megelőzésében
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Connect Images/Line Klein

A Parkinson-kór az egyik leggyakrabban előforduló időskori betegség, amely elsősorban idegrendszeri tüneteket okoz. Ilyen például a remegés, az izmok merevsége, súlyosabb esetben pedig mozgásképtelenség is jelentkezhet. Ezek a tünetek azért alakulnak ki, mert a dopamint termelő idegsejtek elpusztulnak az agyban – a dopamin jelentős szerepet játszik a mozgás szabályozásában.

A kutatók már korábban is találtak összefüggést az antioxidánsok és a Parkinson-kór megelőzése között. Az antioxidánsok úgy működnek a szervezetünkben, akár a testőrök, megvédik a sejteket a szabadgyökök okozta károktól.

A kutatások során kiderült, hogy az egyik ilyen antioxidáns, a resveratrol, amely képes megvédeni a dopamint termelő neuronokat, ezáltal lassíthatja a Parkinson-kór kialakulását. Érdemes tudni, hogy nagyobb mennyiségű resveratrol található például a bogyós gyümölcsökben, a vörös szőlőben és a földimogyoróban. Emellett a Parkinson-kór egyik tünete lehet a memóriazavar is, amely ellen olyan ételeket érdemes enni, mint például a szőlő, a bogyós gyümölcsök, a diófélék, a spenót vagy a brokkoli.

A legfisebb kutatások pedig azt sugallják, hogy az Ecklonia cava alga fogyasztása akár meg is előzheti a Parkinson-kór kialakulását, ugyanis az algában található antioxidánsok is hatékonyan védik a neuronokat a káros szabadgyököktől.
Az Ecklonia cava egy tengeri hínárfajta, amely az úgynevezett barna algák csoportjába tartozik. Ezt a szuperélelmiszert főként az ázsiai konyhában használják, leveseket, salátákat készítenek belőle, de étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, gyulladáscsökkentőként, valamint immunerősítőként – a fentiek alapján pedig már a Parkinson-kór ellen is érdemes kipróbálni.

Kapcsolódó írásaink