Egészség
Tényleg léteznek a „karcsúságért felelős gének”?
Egyes embereknek miért könnyebb lefogyni, mint másoknak?
Az önkénteseknek két hónapon keresztül heti háromszor fél órát kellett kocogniuk. Ugyanakkor ugyanúgy ettek, mint máskor, az életmódjuk semmilyen módon nem változott. Ennek eredményeként a legtöbb „karcsúsággénnel” rendelkezők fogytak a legtöbbet – akár öt kilót is; azok, akiknek nem voltak megfelelő génjeik, átlagosan két kilót fogytak.
Mik ezek a gének? A kutatók két csoportra osztották őket:
1) A táplálkozással, az elhízással és az energiaanyagcserével kapcsolatosak – SOD2, FGF5, TBX3, COL1A1, SMAD3, HCP5, CPT1B és PARGC1A. Az utóbbi bizonyult a legjelentősebbnek az egész vizsgálatban. Hordozói fogyták a legtöbb kilogrammot.
2) Az intelligenciával és pszichés állapotokkal kapcsolatosak (szoros kapcsolat van a depresszió és az elhízás között) – CHRNA5, VRK2, LIN28B, TDRD9 és POU3F2.
A tudósok becslése szerint a fogyás 37 százaléka közvetlenül a testmozgással és az életmóddal, 62 százaléka pedig a génekkel függött össze. Az egészséges fogyás szempontjából azonban továbbra is fontos az aktivitás és a megfelelő étrend. Beavatkozás nélkül nem fogják (a gének) megmutatni valódi potenciáljukat, és akkor már nem számít, hogy mi van a DNS-ünkben” – írja a tanulmány.