Egészség

Ez az ital kötelező az ötven felettiek számára

Méregtelenítsen, és késlelteti az öregedést

Ivási szokásaink nagy hatással vannak egészségünkre és megjelenésünkre. Az elégtelen folyadékbevitel gyorsabban okozhat halált, mint bármely más tápanyag hiánya. Mit és hogyan igyunk helyesen az egészségünk és vitalitásunk megőrzése érdekében? Ezt egy híres orvos, Elena Voronchuk mondta el, számol be a Sports.kz.

Ez az ital kötelező az ötven felettiek számára
A sárgarépalé napi fogyasztása jótékony hatást gyakorol a memóriára is (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

„A helyes táplálkozás már fél siker. A legfontosabb, amit tehetünk a szervezetünkért, hogy megfelelően iszunk – mondja a híres orvos. – Természetesen nem az alkoholról beszélünk. A megfelelő ivás nagy ösztönző. Régóta bizonyított, hogy víz nélkül a nők szépsége nagyon gyorsan elmúlik. Mindig azt mondom – ne engedd a kiszáradást! Különösen azért, mert a megfelelő mennyiségű víz nem csak megfiatalítja a szervezetet, hanem szó szerint meghosszabbítja az életet! Ez az egyik fő recept a hosszú élettartamhoz és a tónus megőrzéséhez idősebb korban.”

Mi más hasznos még a vízen kívül „ötven felett”?

Az időseknek nagyon hasznos rendszeresen erős zöld teát inni – tanácsolja Elena Voronchuk. – Ez az ital sok antioxidánst és más hasznos anyagot tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a szív sejtjeire és az egész szervezetre. Ezenkívül a zöld tea eltávolítja a méreganyagokat, a toxinokat, a felesleges folyadékot a szervezetből, kiváló hatással van a szív és az erek egészségére. Azt is megállapították, hogy az ital megakadályozza a demencia kialakulását, javítja a szem egészségét (többek között hasznos a zöldhályog megelőzésére). Fontos, hogy a zöld tea serkenti az agyműködést és lassítja a szervezet öregedési folyamatát. Ne feledje azonban – a hatás csak akkor lesz, ha rendszeresen teát iszik, helyesen főzi, és minőségi terméket vásárol. A lakosok tudják, hogy nem minden zöld tea valóban hasznos, – sok hamisítvány. Tehát a tea kiválasztását felelősségteljesen kell kezelni. Az is fontos, hogy helyesen főzzük, – csak ebben az esetben lesz hasznos. A főzésnek szigorúan vízzel kell történnie, amelynek hőmérséklete 80 fokosnak kell lennie. Az első főzetet le kell ereszteni. És csak a második alkalommal főzött zöld tea hordozza a maximális mennyiségű előnyöket a szervezet számára.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a kutatások szerint azok körében, akik naponta több mint ötször ittak zöld teát, a nőknél 23 százalékkal, a férfiaknál 12 százalékkal csökkent a halálozási arány. A szív- és érrendszeri betegségekből – 31 százalékkal, illetve 22 százalékkal, a stroke-ból – 42 százalékkal, illetve 35 százalékkal.

Az orvos azt is elmondta, hogy nyáron nem szabad elhanyagolni a bogyós gyümölcsöket.

De azt tanácsolja, hogy kerülje a cukor hozzáadását hozzájuk. Ha valóban édeset akarunk, akkor jobb, ha steviát használunk – hangsúlyozta Voroncsuk. – Ez egy nagyon hasznos növény: a stevia képes kitágítani az ereket, eltávolítja a nátriumot a szervezetből, ami segít csökkenteni a vérnyomást. A steviából javítja az egészséget, csökkenti a súlyt, javítja a véráramlást, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A stevia azért értékes, mert több tucatszor, sőt százszor édesebb, mint a cukor, de nem növeli a vércukorszintet. Így az idősek számára nélkülözhetetlen termék, többek között az italok elkészítésében is.

Elena Voronchuk azt is ajánlotta a korosztálynak, hogy gyakrabban készítsenek smoothie-kat – ezek gyümölcs- és zöldségkeverékek, úgynevezett zöld koktélok.

„Adjunk avokádót a turmixunkhoz” – tanácsolta az orvos. – Az avokádó szuper egészséges és öregedésgátló gyümölcs. Bármilyen italt feltölt tápanyagokkal! És varázslatos turmixszá változtatja, amely segít csökkenteni a gyulladást és lassítja a szervezet öregedését. Az avokádónak magas az egészséges zsírok tartalma. Emellett polifenolokban is gazdag – olyan antioxidánsokban, amelyek jót tesznek a szív- és érrendszeri rendszer számára. Nélkülözhetetlen a jó látás megőrzéséhez idősebb korban. Ez a gyümölcs pedig E-vitaminban is gazdag, ami segíthet azoknak, akik száraz bőrrel küzdenek.

Az orvos azt is tanácsolja, hogy fogyasszunk kakaót, – jótékony hatással van a szívre. Az ital flavanolokat tartalmaz, amelyek fiatalon tartanak, és az ereket is egészségesen tartják. Csökkenti a magas vérnyomás és az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség.

A céklalé javítja a véráramlást az agyban, különösen annak homloklebenyében. Ez pedig megelőzi a kognitív károsodást.

A szójatej megelőzi a ráncokat. Ez a benne található izoflavonoknak köszönhető, amelyek megakadályozzák a kollagén lebomlását.

A sárgarépalé szükséges a memóriához. Luteolint tartalmaz, amely segít csökkenteni a kognitív változásokhoz vezető gyulladást.

Nagyon könnyű elkészíteni – csak egy turmixgépre van szükség, ami ma már mindenkinek van – mondja Voronchuk.

Kapcsolódó írásaink

A titkos reggeli csodaszer

ĀEgy csésze felüdülés, amely nemcsak finom, de fokozza a teljesítményünket, és az egészségünkre is csodás hatással lehet