Egészség
Így védje ki az őszi megfázást
A baktériumok és vírusok egyre élénkebbek lesznek
A melegről a hidegre való fokozatos átállás az utóbbi években egyre gyorsabban következik be, amelyre a szervezet nem reagál túl jól. Hogyan alkalmazkodjunk ezekhez a környezeti hatásokhoz? Mindenekelőtt ne becsüljük alá az időben történő felkészülést, és törekedjünk arra, hogy a hidegebb idő ellenére is támogassuk ellenálló képességünket, javítsuk az immunitásunkat.
Fogyasszunk színes, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag ételeket
A változatos és kiegyensúlyozott étrendet nem érdemes kizárólag az őszi szezonra kialakítani. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeknek egész évben állandónak kell lenniük az asztalunkon. A gyümölcsök és zöldségek kulcsfontosságúak ebben az időszakban is. Különösen azokat érdemes választani, amelyek gazdagok antioxidánsokban. A három legfontosabb antioxidáns a béta-karotin, a C-vitamin és az E-vitamin, amelyek főleg a lila, kék, piros vagy sárga színű gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg. Ezeket legjobb nyersen, vagy a zöldségeket párolva fogyasztani.
Fizikai aktivitás: mindig, mindenkor
A mozgás végtelenül jótékony hatással van szervezetünkre. Növeli az izomerőt, javítja az alvást és a hangulatot, ráadásul boldogságérzetet kelt. A rendszeres testmozgást hetente legalább kettő-négy alkalommal kellene beiktatnunk. A sportnak számos egészségügyi előnye van, például javítja a tüdő- és szívműködést, de valójában a szervezetre általános frissítő hatással bír.
Gondoskodjunk elegendő vitamin- és ásványianyag-bevitelről
A megfelelő táplálékkiegészítőkkel az immunrendszert is támogathatjuk. Szedésük előtt azonban mindig konzultáljunk orvossal. A táplálékkiegészítők túlzott használata vagy a nem megfelelő kombináció több kárt okozhat, mint hasznot. A D-vitamin, amely pozitív hatással van az immunitásra, mindenképpen hasznos a téli hónapokban. A C-vitamin támogatja az anyagcserét és az immunrendszer normál működését, akárcsak a szervezet számos más funkcióját.