Egészség

Káros lehet az alma az egészségre

Kinek nem szabad ennie belőle?

Az almát az egyik leghasznosabb és egyben legkönnyebben hozzáférhető gyümölcsnek nevezik. Ugyanakkor az alma nem mindenkinek hasznos, sőt, bizonyos esetekben ellenjavallt – számol be a Sports.kz.

Káros lehet az alma az egészségre
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A zöld almát tartják a leghasznosabbnak. Ritkábban fordulnak elő allergiás reakciók a fogyasztásuk során, több almasavat tartalmaznak, amely javítja az emésztést. Több C-vitamint is tartalmaznak, és alacsonyabb a glikémiás indexük.

Mikor nem szabad almát enni?

1. Ha az alma allergiát okoz.

2. Olyan betegségek súlyosbodásakor, mint a gyomorhurut, vastagbélgyulladás, gyomorfekély, epehólyaghurut stb.

3. Emelkedett glükózszint vagy cukorbetegség esetén. Ezekben az esetekben ajánlott a piros és sárga almafajták kerülése.

Veszélyes alma: az orvos azt javasolja, hogy fordítson különös figyelmet a gyümölcsök megjelenésére és eredetére.

A leghasznosabbak a helyi almafajták. Minden importált gyümölcsöt vegyi anyagokkal kezelnek az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében.

A felszínen horpadásokkal és repedésekkel rendelkező almák veszélyesek lehetnek. Bélfertőzések és gombák szaporodhatnak el bennük, amely végül mérgezéshez vezethet.

A legkomolyabb veszélyt azonban a penészes rothadással fertőzött alma jelenti. Ezekben felhalmozódik a patulin nevű méreganyag.

Ez mutagén és genotoxikus hatású, a feldolgozás során (gyümölcslevekben, lekvárokban, pürékben stb.) megmarad.

Nem szabad megfeledkezni az almafogyasztás normájának betartásáról sem (napi kettőnél nem több), mivel a bennük lévő pektin a mikroflóra egyensúlyának felborulását, erjedést és puffadást okozhat.