Egészség

Egészségesnek hitt ételek, amelyek valójában mérgeznek

Ezeket el kellene távolítanunk az étrendünkből

Egy népszerű amerikai orvos, Eric Berg azt állítja, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket egészségesnek kiáltottak ki, de valójában mérgezőek. Azt mondja, hét olyan étel van, amelyet soha nem szabadna fogyasztanunk – írja a Life.hu.

Egészségesnek hitt ételek, amelyek valójában mérgeznek
Az egészségesnek kikiáltott élelmiszerek között is vannak egészségtelenek (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

„Ezeket az ételeket egészségesnek reklámozzák, de a valóságban a színfalak mögött egyáltalán nem egészségesek” – mondja dr. Eric Berg, aki hét olyan élelmiszert sorolt fel, amelyek alapvetően mérgezőek, és amelyeket el kellene távolítanunk az étrendünkből. Érdemes megjegyezni, hogy az orvos feltehetően az Egyesült Államokban forgalmazott élelmiszerekre utal, mivel ezeknek a termékeknek más gyártási folyamataik és szabályozásuk van, mint az európaiaknak.

Melyek azok az ételek, amelyeket nem kellene fogyasztanunk?

1. Müzliszelet

Egy gyors pillantás az egyik népszerű müzliszeletmárka csomagolására megerősítette, hogy biotechnológiával előállított összetevőket tartalmaz.

„Ez azt jelenti, hogy GMO van bennük” – tisztázta dr. Berg, majd hozzátette: „Tartalmaznak glifozátot, amely egy gyomirtó szer, és összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel. Kiemelte, hogy a müzliszeletekben rengeteg a cukor, körülbelül hét teáskanálnyit tartalmaznak.

2. Agaveszirup

„Nagyon természetesen hangzik, de minden alkalommal, amikor egy termékből szirupot készítenek, különösen az agavéból, fruktózt állítanak elő” – mondta dr. Berg. „Az agavészirup 85 százalékban fruktóz” – tette hozzá, és kifejtette, hogy ez nincs jó hatással a májra. „A májunk úgy kezeli a fruktózt, mint az alkoholt, tehát mint egy mérget.”

3. Ízesített joghurtok

„A joghurtokban több cukor lehet, mint egy csokiszeletben” – mondta, hozzátéve, hogy tartalmazhatnak sűrítőanyagokat, módosított kukoricakeményítőt és mononátrium-glutamátot. Dr. Berg azt tanácsolja, válasszuk inkább a kefirt, mivel abban sokkal több a jó baktérium, mint a joghurtban.

4. Növényi tejszínhabok

„Rengeteg rossz dolog van ezekben a termékekben” – mondta, felsorolva a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, glükózszirupot vagy a maltodextrint.

5. Szójatej

Dr. Berg értetlenségét fejezte ki, hogy a szójatejet egyáltalán tejnek tekintik, mondván, hogy fogyasztásából az ösztrogénszint emelkedése következik.
A szójatermékek – beleértve a -tejet is – előállításának módja a legkevésbé sem egészséges, nem érti, hogyan tartják ezt tisztábbnak és egészségesebbnek, mint a biotejet.

6. Gyorséttermi saláta

Dr. Berg szerint ezeket a salátákat általában olyan öntetekkel kapjuk, amelyek olajat és transzzsírt tartalmaznak – ez egy újabb „vegyi koktél”. A zöldségek barnulásának elkerülésére kémiai tartósítószereket alkalmaznak, amelyek szintén károsak a szervezetre.

7. Puffasztott gabonafélék

Az orvos idézett egy tanulmányt, amely a patkányok reakcióját vizsgálta a puffasztott gabonapelyhekre – több állat elpusztult. Elhatározta, hogy saját maga is megismétli ezt a kísérletet, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a puffasztott gabonapelyhekkel etetett patkányok szeme bevörösödött, kidülledt, majd nem sokkal ezután kimúltak. Ezért dr. Berg nem hajlandó többé semmilyen puffasztott gabonapelyhet fogyasztani.

Kapcsolódó írásaink