Egészség

Komoly következményei lehetnek, ha kombinálja az alkoholt és az antibiotikumot

Gyakorlatilag nincs hatása a legtöbb antibakteriális gyógyszer hatékonyságára

Bohdan Bogonos terapeuta és táplálkozási szakértő elmondta, hogy miért nem szabad az antibiotikumokat alkohollal kombinálni – adta hírül a Sports.kz.

Komoly következményei lehetnek, ha kombinálja az alkoholt és az antibiotikumot
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

Az orvos hangsúlyozta, hogy az alkoholfogyasztásnak gyakorlatilag nincs hatása a legtöbb antibakteriális gyógyszer hatékonyságára, minden más állítás mítosz. Az alkohol és az antibiotikumok kombinációja azonban veszélyesebb következményekkel jár, mint a tabletták elpazarlása – számol be a Sports.kz.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb antibiotikum és az alkohol a májban metabolizálódik, a kombináció akár az antibiotikum vérben lévő koncentrációjának növekedéséhez is vezethet. Miben rejlik tehát a veszély? A mellékhatásban – mondta az orvos.

Egy gyógyszer mellékhatása minden olyan, egészségkárosító hatás, amelyet a gyógyszer terápiás (nem túllépett) dózisa okoz.

Az alkohol májban történő anyagcseréje során acetaldehid, egy köztes anyagcseretermék keletkezik, amelynek tünetei a következők:

– hányinger;

– szédülés;

– általános gyengeség.

A szakértő szerint az antibiotikumok használati utasításában ezek a tünetek a leggyakoribb mellékhatások. Következésképpen az alkoholfogyasztás növeli az antibakteriális gyógyszerek mellékhatásait.

Ráadásul az alkohol negatívan befolyásolja a bél mikrobiótát (baktériumokat). Minden antibiotikum nemcsak a rossz baktériumokra, hanem a jótékony baktériumokra is hat. Ezért az antibiotikum és az alkohol kombinációja jelentősen növeli a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, különösen a hasmenés előfordulását.

Immunitásunk mintegy nyolcvan százaléka a bélben található, és a mikrobiomot ma már külön szervnek tekintik. Éppen ezért a fertőző betegségek kezelésénél ügyelnünk kell a mikrobióta egyensúlyára, különösen az antibiotikum-használat hátterében probiotikumokat kell szednünk, és nem fordítva, alkohollal kell elpusztítanunk a jótékony baktériumokat – mondta az orvos.

Bogonos hangsúlyozta, hogy az erős immunrendszer az egyetlen igazi módja a fertőzések elleni küzdelemnek, és az alkohol az antibiotikumokkal együtt jelentősen gyengíti az immunitást.

Egyes esetekben egyes antibakteriális gyógyszerek és az alkohol kombinációja a kifejezett mellékhatások miatt életveszélyes lehet. Szembetűnő példa a diszulfiramszerű reakció a metronidazol és az alkohol kombinációjakor. Hányinger, hányás, hasmenés, bőrpír és szédülés – még ezek a legenyhébb megnyilvánulások. Súlyos esetekben kifejezett tachycardia, légzési nehézség és akár görcsök is jelentkezhetnek.

Az orvosok tudják, hogy az ebből a csoportból származó antibiotikumokat legalább 72 órával az alkoholfogyasztás után kell felírni. Ez egy újabb ok arra, hogy soha ne öngyógyítsunk – hangsúlyozta az orvos.

Milyen esetekben vehet be gyógyszert alkoholfogyasztás után?

„Én az a fajta orvos vagyok, aki, amikor a betegek megkérdezik tőlem, hogy ihatnak-e egy kis vörösbort a születésnapjukon vagy szilveszterkor, miközben antibiotikumot szednek, mindig azt mondom, hogy nem! Tapasztalatból rájöttem, hogy a »kicsit« mindenkinél más” – osztotta meg Bogdan Bogonos.

A legkirívóbb példa, amikor egy beteg reggel alkoholt fogyasztott, este pedig láza, köhögése volt, és a mellkasröntgen tüdőgyulladást diagnosztizált. Az antibiotikumok kijelölése ebben az esetben azonnali kell hogy legyen. Az orvos azonban tudja, hogy mely antibiotikumok esetén kisebb a mellékhatások valószínűsége, ha alkohollal kombinálják.

Kapcsolódó írásaink