Egészség

Kutatók szerint egy népszerű édesítőszer szívrohamot és stroke-ot okozhat

A keto diétás termékek gyakori összetevője

A Cleveland Clinic új tanulmánya szerint az eritritol tartalmú élelmiszerek fogyasztása növeli a szívroham és a stroke kockázatát – számolt be róla a Sports.kz a SE-re hivatkozva.

Kutatók szerint egy népszerű édesítőszer szívrohamot és stroke-ot okozhat
Növelheti a szívroham és a stroke kockázatát az eritritol tartalmú élelmiszerek fogyasztása (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Ez egy népszerű mesterséges édesítőszer és a keto diétás termékek gyakori összetevője, amely növeli a vérlemezkék aktivitását a vérben, ami vérrögök kialakulásához vezethet – számolt be az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című folyóirat.

Az eritritolt főként kukoricából szintetizálják, a természetben egyes gyümölcsökben megtalálható. A szervezet nagyon kis mennyiségben termeli.

Az eritritol alacsony kalóriatartalmú, és körülbelül 70 százalékkal édesebb, mint a cukor. Ropogós textúrát ad a pékáruknak, és megtalálható az alacsony kalóriatartalmú italokban és élelmiszerekben. Az édesítőszer azonban rosszul szívódik fel a szervezetben, és felhalmozódhat, amely idővel stroke-ot, illetve szívrohamot okozhat.

Kapcsolódó írásaink