Egészség

Egészséges a megbarnult alma?

A fogyókúra egyik hasznos segítője lehet

Egy táplálkozási szakértő elárulta, hogy a gyümölcs színének megváltozása a gyümölcsben lévő vas és az oxigén reakciójának köszönhető – írta meg a sports.kz.

Egészséges a megbarnult alma?
Legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa-Zentralbild/Manfred Krause

Az alma szinte az első percben elkezd megbarnulni, miután felvágtuk, így ha nem azonnal esszük meg, akkor nem lesz gusztusos a látvány. A leginkább elterjedt szokás, ha megakarjuk tartani az alma friss színét, ha citrommal meglocsoljuk. A színváltozást a benne lévő vas és a környezet oxigénjének reakciója okozza. Ha sötétedik, az nem jelenti azt, hogy megromlott.

Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el.

Együnk is minél több almát, mert sok vasat tartalmaz, és a vas az egyik legnehezebben pótolható mikrotápanyag a szervezet számára – mondta Ljudmila Mikityuk.

Az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva. Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást, a fogyókúra egyik hasznos segítője lehet.

Kapcsolódó írásaink