Egészség

Ezek a májbetegség fő okai

„A csendes orgona”

A májbetegségek fő és leggyakoribb oka a zsírmáj, amely a genetikai tényezőktől, a táplálkozástól és az életmódtól függ. Statisztikák szerint a felnőtt lakosságnak csaknem negyede szenved májzsírosodásban – írja a Sports.kz.

Ezek a májbetegség fő okai
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/PEAKSTOCK/LDA

A második helyen a vírusos hepatitiszek – parenterális vírusok – csoportja áll, amelyek közé tartozik a hepatitis C, B, delta, valamint a hepatitis A és E is. Ritkábban autoimmun kórképek, örökletes betegségek és a betegség felhalmozódása az ok, amelyet toxikus hepatitisznek is neveznek. Ilyen lehet a Wilson-Konovalov-kór (túlzott rézfelhalmozódás), a hemokromatózis (túlzott vasfelhalmozódás) és a gyógyszermérgezés, amellyel az utóbbi időben egyre gyakrabban találkoznak a hepatológusok. Ezt az úgynevezett posztkovirális hepatitiszt a tudósok világszerte részletesen tanulmányozzák – tájékoztat a Sports.kz.

A csendes orgona

Így hívják a májat egymás között a hepatológiai orvosok. Tény, hogy ez a szorgalmas szerv nem szokott panaszkodni és segítségért kiáltani. De nem mindenható, és a legtöbb esetben akkor adja le az SOS jelzést, amikor megszűnik megfelelően megbirkózni a feladataival, nem termeli a normális mennyiségű enzimeket.

Kapcsolódó írásaink