Egészség

Megváltozhat a vércsoportunk?

Ritka, de lehetséges

Bár a legtöbb embernek egész életében ugyanaz a vércsoportja, bizonyos körülmények között lehetséges, hogy megváltozik – írja a Házipatika.

Megváltozhat a vércsoportunk?
Laboratóriumi körülmények között folyik a levet vér vizsgálata (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/BSIP/Image Point Fr/Tremelet

A vércsoport megváltozása nem gyakori jelenség: ha meg is történik, van, hogy csak átmenetileg. Ennek a jelenségnek az egyik oka a vérátömlesztés lehet. A ritka vércsoportú emberek 0 negatív vércsoportú donortól is kaphatnak vérátömlesztést: utóbbiakat néha univerzális donornak nevezik – írja az IFLScience.

„Egy AB vércsoportú beteg annyi 0-s véregységet kaphat a transzfúzió során, hogy szinte az összes vörösvérsejtje 0-s lesz. Néhány hónapon belül a beteg csontvelőjének természetes módon kell pótolnia az átvitt vért az eredeti vércsoportjával” – olvasható az Our.Blood Institute honlapján.

Ez elvezet a csontvelő-átültetéshez. A vörösvérsejtek a csontvelőben termelődnek, és ha más típusú donortól kap valaki csontvelőt, akkor a saját vércsoportja megváltozik.

„A csontvelődonornak más lehet a vércsoportja, mint a miénk. Ilyen esetben gyakran megvizsgálják az ember vércsoportját, hogy felmérjék, hogyan változik. Körülbelül egy évbe telik, amíg az vércsoport teljesen megváltozik” – olvasható a Michigan Medicine honlapján.

Kapcsolódó írásaink