Egészség

Ezek az italok fogyasztása tilos kánikulában

Fontos a folyadékbevitel, azonban nem mindegy, mit iszunk

Nem újdonság, hogy rendkívűl fontos a megfelelő folyadékbevitel a nagy melegben, azonban vannak italok, amelyek ilyenkor többet ártanak, mint használnak. Mit tanácsos inni tehát, ha tombol a kánikula, és fokozódik a folyadékigényünk? – teszi fel a kérdést a Mindmegette.

Ezek az italok fogyasztása tilos kánikulában
A kánikulai hőségben kerülni kell az alkoholos italokat, nemcsak dehidratálnak, de álmosítanak is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Monika Skolimowska

Víz – a jolly joker

A víz egészséges, támogatja az izomműködést, és segíti az anyagcserét, amelyet a nyári melegben nagyobb mennyiségben érdemes magunkhoz venni – írja a Metropol. Ráadásul, ha üdítők helyett ásvány- vagy csapvizet fogyasztunk, azzal az elhízásnak is elejét vehetjük, sőt, akár még kalóriát is égethetünk.

Gyümölcslevek

A népszerű dzsúzok, gyümölcslevek és turmixok megtévesztőek lehetnek, mivel gyümölcs- és természetes cukortartalmuk mellett jócskán megtalálható bennük a hozzáadott cukor vagy édesítőszer, ebből kifolyólag kalóriában is gazdagabbak.

Koffeines italok

A kávé és a különféle koffeines italok, mint például az energiaital vagy a kóla vízhajtó hatásúak, ezért fogyasztásuk mellett különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, hogy ne száradjon ki a szervezet.

Teafélék

A zöld-, fekete- vagy egyéb élénkítő és vízhajtó hatású teák amellett, hogy túlzott éberséget és álmatlanságot okozhatnak, dehidratálnak is. A kellemetlen hatások elkerülése érdekében igyuk őket legkésőbb kora délutánig, és ellensúlyozzuk vízzel a szárító hatást.

Kalóriadús tejtermékek

Érdemes vigyázni az állati eredetű tejekkel és ivójoghurtokkal is, amelyek bár némiképpen hozzájárulhatnak a hidratáltsághoz, zsírtartalmuk miatt hizlalóak, és leterhelhetik az emésztést.

Alkoholos italok

Jól eshet a nyári melegben egy hűs sör, fröccs vagy egy látványos koktél, ám jobb, ha tudjuk, az alkoholtartalmú italok nem éppen alkalmasak a szomjúság csillapítására. A szeszes innivalók dehidratálnak, álmosítanak, és a kánikulában extrán elnehezítik a szervezetet.

Kapcsolódó írásaink