Egészség

A fogszuvasodás a magzatnak is árthat

Ezért fontosabb a szájhigiénia annál, mint gondolnánk

Hogy mennyire fontos a szájápolás és miért? A Tengri Life összeállításából meglepő dolgok derültek ki.

A fogszuvasodás a magzatnak is árthat
A szuvas fogak akár a terhességet is befolyásolhatják
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

A cikk szerint a fogszuvasodás nem csak kellemetlen, a rossz fogakkal rendelkezőknél bizonyítottan nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, sőt a terhességi komplikációk kialakulásának is. Ahhoz, hogy fogai hosszú ideig egészségesek maradjanak, (nagyrészt) az alkoholról is le kell mondania.

„Sokan nem tudják, hogyan hat az alkohol a fogakra, a szájüregre, és nem is sejtik, hogy az alkohol mennyire károsítja azokat. Pedig az alkohol valójában károsítja a fogzománcot, továbbá szájszárazságot okoz, ami kedvező környezetet teremt a baktériumok szaporodásához” – magyarázta a lapnak egy fogorvos.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkoholos italok cukrot tartalmaznak, és savas környezetet képeznek a szájban. Ráadásul "kimoshatja" a kalciumot a szervezetből.

„A fogak törékennyé válnak. A fogkő és a gyulladásos ínybetegségek más egészségügyi problémákat okozhatnak, vagy súlyosbíthatják a meglévő betegségek lefolyását” – mondja Alexander Yankin.

Az alkoholos italokban található alkohol először irritálja a szájnyálkahártya és az íny lágy szöveteit, majd traumatizáló hatást gyakorol rájuk. „Ennek következtében olyan betegségek alakulnak ki, mint az ínygyulladás és annak folyományaként a parodontitis. Emellett az alkohol a szájüregi rák egyik okozója is lehet” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink