Egészség

Miért fontos nyáron is kompressziós harisnyát viselni?

Fontos eleme lehet a mindennapjainknak

A visszerességben, trofikus fekélyben, nyiroködémában és egyéb lábproblémákban szenvedő emberek nyáron soha nem utasíthatják vissza a kompressziós harisnya viselését – mondta Vaszilij Ivanov flebológus sebész, írta a Vm.ru.

Miért fontos nyáron is kompressziós harisnyát viselni?
A láb különböző problémáival küzdőknek nyáron is viselniük kell a kompressziós harisnyát
Fotó: AFP/BSIP/Image Point Fr/Tremelet

Az, hogy a páciens, akinek kompressziós kötést rendeltek, nyáron speciális harisnyát visel-e vagy sem, attól függ, hogy a következő harminc-negyven évben meddig bírja a lába – mondta az orvos.

Ha a kompressziós kötést az orvos írta fel, az azt jelenti, hogy nem véletlenül írta fel. Következésképpen a trofikus fekélyekben, nyiroködémában, trombózisban, poszttraumás betegségben szenvedő embereknek továbbra is kompressziós harisnyát kell viselniük. Ellenkező esetben az ödéma fokozódik, vénás tünetek és egyéb nemkívánatos folyamatok lépnek fel – mondta az orvos.

Kifejtette azt is, hogy ma a piacon a kompressziós harisnyák széles választéka létezik, amelyek még a hőségben is meglehetősen kényelmesen viselhetőek.

A probléma megoldása a következő lehet: próbáljunk meg minőségi harisnyát vásárolni, amely lehetővé teszi a bőr számára a légzést és a nedvesség elvezetését. Jobb, ha magas pamuttartalmú szövetet választunk. Nyáron használhat nyitott orrú harisnyákatkat is, hogy a lábujjak lélegezhessenek. Ez részben megkönnyítheti a kompressziós harisnya viselését a hőségben. Vannak mikroszálasharisnya-lehetőségek is – mondta a szakember.

A nyári kompressziós harisnya viselésének módját orvos állíthatja be. Például munkaidőben hosszabb ideig lehet viselni, este pedig levenni – mondta az előadó.

A flebológus azt is pontosította, hogy a kompressziós harisnya fontos eleme a mindennapjainknak. Mindennap ki kell mosni, és jól szellőző helyiségben kell szárítani.

Kapcsolódó írásaink