Egészség

Megnevezték a bélrák azon ritka tünetét, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni

A vastagbélrák előfordulása az 50 év alattiak körében a 90-es évek óta egyre nő

A vastagbélrák előfordulása az 50 év alattiak körében a 90-es évek óta egyre nő – írta a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.

Megnevezték a bélrák azon ritka tünetét, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni
A krónikus hasi fájdalom is jelezheti a bélrendszer elváltozását (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F

A szakértők szerint az ok a modern életmódban és ökológiában rejlik, ezért minden felnőttnek tisztában kell lennie a tünetekkel, különösen akkor, ha a betegség esetei közeli rokonok körében fordultak elő. A betegségre standard vér a székletben, krónikus hasi fájdalom jellemző. Mindemellet a megmagyarázhatatlan fogyás mellett van egy ritkább tünet, amelyre nem mindig figyelnek oda.

„A normálisnál sokkal szűkebb, vagy akár ceruzavastagságú széklet gyakori egyes vastagbélrákos betegeknél” - mondta Michael Cecchini onkológus a HuffPostnak. A szakértő kifejtette, hogy ez általában akkor fordul elő, ha a daganatok a vastagbél végéhez közelebb helyezkednek el, vagy ha a vastagbél teljes belsejét beborítják, ami beszűkíti a járatot. Előfordul, hogy a betegség teljesen tünetmentesen zajlik, ezért az orvosok azt javasolják, hogy már 40-45 éves korban menjünk el az első szűrővizsgálatra.

Kapcsolódó írásaink