Egészség

Súlyos betegségre utalhatnak ezek a kiütések

Ez a krónikus betegség rendkívül fájdalmas lehet

A pikkelysömör olyan bőrbetegség, amely viszkető, hámló foltokkal járó kiütéseket okoz, leggyakrabban a térdeken, a könyökön, a törzsön és a fejbőrön. Ez a krónikus betegség nem gyógyítható, ám rendkívül fájdalmas lehet – írja az Elle.hu.

Súlyos betegségre utalhatnak ezek a kiütések
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A pikkelysömör rossz hatással van az alvásra, valamint megnehezítheti a koncentrációt is. Ezek azok a jelek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni – olvasható az Elle.hu oldalán.

A leggyakoribb tünetek

A foltos kiütés, amely személyenként nagyon eltérő módon néz ki, a korpaszerűen hámló foltoktól a test nagy részét borító nagyobb kitörésekig.

A kiütések színe változó, általában lila árnyalatúak, szürke pikkelyekkel barna vagy fekete bőrön, és rózsaszínűek vagy vörösek ezüstös pikkelyekkel fehér bőrön.

Kicsi és hámló foltok, amelyek általában gyerekeknél figyelhetők meg.

Száraz, repedezett bőr, amely vérezhet.

Viszketés, valamint égő és fájdalmas érzés.

Ciklikus kiütések, amelyek néhány hétig vagy hónapig fellángolnak, majd elmúlnak.

A betegség legismertebb és leggyakoribb fajtája

A plakkos pikkelysömör jellemzően ezüstfehér, hámló bőrrel borított, gyulladt bőrfelületként jelenik meg. Ezeket a területeket plakkoknak nevezik, és leggyakrabban a könyökön, a térden, a fejbőrön és a háton fordulnak elő. A foltok színe a bőrszíntől függően változik. Az érintett bőr átmeneti színváltozással gyógyulhat, különösen a barna vagy fekete bőrön. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos a kiütések kivizsgálása, hogy időben megkapják a betegek a szükséges kezeléseket.

Kapcsolódó írásaink