Egészség

Hogyan előzzük meg az avitaminózist?

A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet számára

A vitaminok hiánya számos egészségügyi problémához vezethet. Az avitaminózis a szervezet vitaminhiánnyal összefüggő állapota – írja a Kubnews.ru.

Hogyan előzzük meg az avitaminózist?
VitaminAz avitaminózis megelőzése érdekében ajánlott a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás
Fotó: Science Photo Library via AFP/Cristina Pedrazzini

Az avitaminózis a szervezet vitaminhiánnyal összefüggő állapota – olvasható a kubnews.ru-n.

Az avitaminózis hét jele

Az A- és B2-vitamin hiánya égő és száraz szemet okozhat. Ezek a vitaminok elengedhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez, valamint a látás javításához.

A B7-vitamin (biotin) hiánya tompa és gyengülő hajat eredményezhet. A biotin nemcsak a hajat erősíti, hanem a bőr és a körmök általános egészségét is javítja.

A B12-vitamin hiánya gyengeséghez és krónikus fáradtsághoz vezethet. Ez a vitamin elengedhetetlen a szervezet idegrendszerének és energia-anyagcseréjének támogatásához.

A C-vitamin hiánya ínyegészségügyi problémákat, például vérzést és gyulladást okozhat. A C-vitamin elengedhetetlen az egészséges íny és az immunrendszer fenntartásához.

Az A-, C- és D-vitamin hiánya miatt a szervezet hajlamosabb lehet a megfázásra. Ezek a vitaminok nemcsak az immunrendszert erősítik, hanem segítenek a fertőzések leküzdésében is.

A B1-, B6- és B12-vitaminok hiánya csökkent koncentrációhoz és rossz memóriához vezethet. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az idegrendszer és az agy normális működéséhez.

Az A- és E-vitamin hiánya olyan bőregészségügyi problémákat okozhat, mint a szárazság, hámlás és kiütések. Ezek a vitaminok segítenek fenntartani a bőr egészségét, és elősegítik a bőr regenerálódását.

Az avitaminózis megelőzése érdekében ajánlott a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás. Szükség esetén orvosával való konzultációt követően vitaminkomplexeket is szedhet. Figyeljen oda a táplálkozási szokásaira is, és építse be étrendjébe a szükséges vitaminokat tartalmazó élelmiszereket.

Kapcsolódó írásaink