Egészség

Ez a teendő kullancstámadás esetén

Veszélyes is lehet

Jobb tisztában lenni a teendőkkel, mutatjuk, mit csináljon kullcsancscsípés esetén – közölte a Házipatika.

Ez a teendő kullancstámadás esetén
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo via AFP/Sebastian Kaulitzki

Miért veszélyesek a kullancsok?

Sajnos bármikor, de nyáron, a természetben járva különösen nagy valószínűséggel történhet meg az, hogy kullanccsal találkozunk.

A kullancsok számos betegséget terjesztenek, nálunk főleg a Lyme-kór és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás köthető hozzájuk.

Mit tegyünk, ha megcsíp egy kullancs?

Ha kullancsot találunk a bőrünkben, akkor a lehető leghamarabb el kell távolítanunk. Ezt a legbiztonságosabban kullancseltávolító kanállal tehetjük meg, de ha az nincs nálunk, akkor csipesszel vagy akár körömmel is ki lehet venni. A lényeg, hogy az állat a bőrünkhöz legközelebb eső részét fogjuk meg.

Amit pedig NE tegyünk, ha megcsíp egy kullancs

Semmiképpen se várjunk, azonnal cselekedjünk! Ne kenjük be semmivel se az állatot, se a csípés környékét. Ne nyomjuk össze a kullancsot! Egy határozott mozdulattal húzzuk ki: ha közben összenyomjuk a testét, a sebbe fecskendezzük a béltartalmát.

Mikor kell orvosi segítség?

A kullancs kihúzása után is figyeljük a sebet a következő napokban. Ha a csípés és környéke egy legalább öt centiméter átmérőjű körben belilul vagy bevörösödik, akkor forduljunk orvoshoz!

Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izomfájdalom stb.) tapasztalunk, szintén forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó írásaink