Egészség

Ez a tej segít az asztma, a hörghurut és a tuberkulózis kezelésében

Összetételében közel áll a anyatejhez

A szamártej ma már a világ kutatásainak tárgya nemcsak Európában, hanem Kínában, Indiában és más országokban is – mondta Irina Ostroukhova a gazeta.ru-nak, számolt be a sports.kz.

Ez a tej segít az asztma, a hörghurut és a tuberkulózis kezelésében
Egy üveg szamártej Észak-Szerbiából
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A szamártejet tartják a leghasznosabbnak, ugyanis a tej 100 ml-je körülbelül 50 kcal-t, 3 g fehérjét, 2 g zsírt és közel 5 g szénhidrátot tartalmaz.

Irina Ostroukhova, A V.M. Gorbatovról elnevezett Élelmiszerrendszerek Szövetségi Tudományos Központja vaj- és sajtkészítéssel foglalkozó összoroszországi kutatóintézetének vezető kutatója megjegyezte, hogy a szamártej sok tekintetben hasonlít az anyatejhez. Viszonylag kevés fehérjét tartalmaz, de sok albumint, továbbá nagy mennyiségű antioxidánst és ásványi anyagot, a laktóz pedig majdnem másfélszer annyi, mint a tehéntejben. Ezért sokan bébiételként tekintenek erre a termékre.

„Igaz, hogy az anyatejhez képest a szamártejnek alacsony a zsírtartalma, emiatt a szamártejet más zsírokkal kell dúsítani, hogy elegendő kalóriát biztosítson a baba számára. A szamártej emellett nagy mennyiségben tartalmaz lizozimet és más antibakteriális anyagokat. Ezek gátolják a baktériumok fejlődését, és elpusztítják (lizálják) egy részüket” – mondta a szakértő.

A szamártej összetételében is közel áll az anyatejhez. Ezt a kétféle tejet tiszta formában és „kumisz” ital formájában a felső légutak betegségeinek kezelésére használják, beleértve az asztmát, a hörghurutot és a tuberkulózist.

Daria Utyumova gasztroenterológus hozzátette, hogy a szamártej antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és számos tápanyagot tartalmaz, többek között A-, C-, B-, B12-, E- és D-vitamint, valamint kalciumot és foszfort. Gyógyászati célokra ma már széles körben használják különféle helyi bőrápolási termékekben, például ekcéma és pikkelysömör ellen.

Kapcsolódó írásaink