Egészség
Megnevezték a legegészségesebb alkoholt – még a vörösbornál is jobb
Véd a szív- és érrendszeri megbetegedések és a vérrögök ellen

A tudósok és táplálkozási szakemberek több tanulmányt is végeztek már, hogy megtalálják a legkevésbé káros alkoholos italt. Az alkoholfogyasztás során a legnagyobb kárt az alkoholtartalmú összetevő okozza, mivel az etanol a vérben lévő hemoglobinhoz kötődik, behatol minden szövetbe, és oxigénhiányt okoz az agyban.
A szakértők azonban kiderítették, hogy melyik alkohol a legkevésbé káros, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztják.
Korábban úgy vélték, hogy ilyen ital a természetes vörösbor. A bor egy különleges anyagot, a resveratrolt tartalmazza. Ez a fitoalexinek csoportjába tartozik, amelyeket bizonyos növényfajok, például a szőlő vagy az áfonya termel.
A resveratrol védi a szervezetet a parazitáktól, enyhíti a gyulladást, küzd a betegségekkel és a rákos sejtekkel, és csökkenti a vércukorszintet.
A legtöbb resveratrolt olyan szőlőfajták tartalmazzák, mint a Saperavi, a Kishmish, a Cabernet Sauvignon, az Agate, a Thompson, a Donskoy és néhány más. Az ezekből a szőlőfajtákból készült borokat tartják a legegészségesebbnek.
A tudósok azonban megállapították, hogy van egy másik alkoholos ital, amely még a vörösbornál is egészségesebb lehet. Ez pedig a sör.
Kiderült, hogy a sör is tartalmaz resveratrolt. Mi azonban kifejezetten a jó kézműves élő sötét sörről beszélünk. Ez az ital a resveratrol mellett jótékony élesztőgombákat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
A kézműves élő sötét sör mértékletes fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a vérrögök kialakulásának kockázatát. A többi hatása megegyezik a vörösbor fogyasztásával. Az egyetlen „de” az, hogy a sörnek megnövekedett kalóriatartalma van.
Mindazonáltal semmilyen alkohol fogyasztása nem gyógyír és nem csodaszer. És még a leghasznosabb borral vagy sörrel való visszaélés is számos betegséget okozhat.
Ezért a szakértők csak azt mondják, hogy ezeknek az italoknak a mérsékelt fogyasztása lesz a legkevésbé káros, és közvetve jótékony hatásúnak tekinthető, de csak akkor, ha naponta legfeljebb egy pohárral fogyasztanak ebédidőben.