Egészség

Kiderült, melyik betegség okozhatja a következő világjárványt

Jelenleg úgy vélik, hogy a kór nem terjedhet az emberek között

Egy egészségügyi szakértő egy új világjárvány kitörésének lehetőségére figyelmeztetett, miután Mexikóban egy ember meghalt – írja a Sports.kz a „Championship” című lapra hivatkozva.

Kiderült, melyik betegség okozhatja a következő világjárványt
Az emberiség következő járvány a madárinfluenza lehet, mely súlyosabb lefolyású, mint a Covid–19 (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sven Hoppe

Robert Redfield, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) korábbi igazgatója szerint a következő járvány a madárinfluenza lehet – írja a Sports.kz.

Szerinte a halálozási arány ennél a betegségnél valószínűleg sokkal magasabb lesz, mint a Covid–19-nél, 25-50 százalék között mozoghat. Összehasonlításképpen a covid halálozási aránya mindössze 0,6 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet nemrég jelentette be, hogy Mexikóban először halt meg ember a madárinfluenza következtében.

Jelenleg úgy vélik, hogy a betegség nem terjedhet az emberek között. A tudósok azonban felfedezték, hogy a vírus öt aminosavának meg kell változtatnia kulcsfontosságú receptorát ahhoz, hogy a madárinfluenza az emberi receptorhoz kapcsolódjon, és így a Covid–19-hez hasonlóan az emberek között is terjedhessen.

Robert Redfield hozzátette, hogy nem tudja, mennyi időbe telik, amíg a szükséges aminosavak megváltoznak. Szerinte a nagyobb kockázatot az jelenti, hogy a vírust laboratóriumban tenyészthetnék.

Kapcsolódó írásaink