Egészség

A méhnyakrák négy jele

Ezeket a tüneteket túl könnyű figyelmen kívül hagyni

A méhnyakrák rendkívül alattomos betegség, a jeleket gyakran figyelmen kívül hagyják a nők. Sokan azt gondolják, hogy valószínűleg csak a menstruációjuk okozza a problémát – írja az elle.hu.

A méhnyakrák négy jele
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ám ha az alábbi tünetek közül csak egy is már hosszabb ideje fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni és egy alapos kivizsgálást kérni.

1. Fájdalom vagy vérzés szex közben vagy után

A szex közbeni fájdalom vagy vérzés egyáltalán nem normális. Több egészségügyi probléma is állhat a háttérben, de az biztos, hogy valami okozza. Előrehaladott méhnyakrák esetében a daganat növekedése is okozhatja. Ha az együttlétek állandó fájdalommal járnak, esetleg hosszan tartó vérzés is előfordul, akkor ne késlekedjünk orvoshoz menni.

2. Rendszertelen ciklus

Sok nőnél előfordul, hogy időnként felborul a ciklusa. Ezt okozhatja valamilyen antibiotikum, stressz vagy bármilyen hormonális változás. Ha viszont hirtelen ki-kihagy, de a menopauza még szóba sem jöhet, akkor nem árt utánajárni a dolognak. A szakértők szerint mind a kimaradó, mind pedig a túl sokáig vagy túl gyakran jelentkező vérzés is jelezhet méhnyakrákot.

3. Szokatlan hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás bizonyos értelemben normális, azonban ha kellemetlen szagú, rózsaszínes-barnás, esetenként véres váladék jelentkezik, az semmiképpen sem jó jel, akár a méhnyakrák előjele is lehet. Ezesetben orvosi ellenőrzés szükséges.

4. Fájdalom a kismedence környékén

A menzesz előtt vagy alatt egyáltalán nem ritka, ha fáj a kismedence környéke. Azonban ha a fájdalom tartós, és szűnni nem akaró, akkor azt semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni. A fájdalom lehet éles vagy tompa, elterjedhet a medence teljes területén, de akár egy meghatározott területen is koncentrálódhat.

Kapcsolódó írásaink